X

Ταμπουρωμένοι στο Σεν Ντενί οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι (Live)

Μία γυναίκα καμικάζι είναι νεκρή, ενώ επτά άτομα έχουν συλληφθεί στην επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

Ant1news

Σκηνικό πολέμου, με πυροβολισμούς και εκρήξεις από τα ξημερώματα στο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Παρισίου αναφέρεται ότι πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και μία γυναίκα είναι νεκρή, μετά την πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένη. Από τους συλληφθέντες τρεις συνελήφθησαν μέσα στο διαμέρισμα κι ακόμα δύο – μία γυναίκα κι ένας άνδρας – κοντά σε αυτό. 

Λίγο αργότερα αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν στη Le Monde ότι κι ένας δεύτερος δράστης είναι νεκρός, κάτι που δεν επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας.

Μία ώρα μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές ότι συνελήφθησαν επτά άτομα, μέσα στην πολυκατοικία όπου βρίσκονται οι ύποπτοι. Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των συλληφθέντων - ούτε της νεκρής και των τραυματιών - όμως τρεις εξ αυτών βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα κι οι άλλοι τέσσερις μέσα στο κτήριο.

Νεκρός είναι και ένας σκύλος της αστυνομίας, ονόματι Diesel.

 

Κατά την επιχείρηση έχουν τραυματιστεί ελαφρά πέντε αστυνομικοί, σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για έναν τραυματισμένο περαστικό.

Τουλάχιστον τρεις δράστες των τρομοκρατικών επιθέσων στο Παρίσι έχουν ταμπουρωθεί σε  διαμέρισμα του Σεν Ντενίς,προάστιο του Παρισίου κοντά στο Σταν ντε Φρανς, όπου έγινε ένα από τα χτυπήματα της περασμένης Παρασκευής.

Στο σημείο λαμβάνουν χώρα ανταλλαγή πυροβολισμών, με αυτόματα όπλα, ενώ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον επτά εκρήξεις.

Στο διαμέρισμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρίσκονται ταμπουρωμένοι ο όγδοος τζιχαντιστής, Αμπντέσλαμ Σαλάχ, ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ κι ένας ακόμα από τους τζιχαντιστές που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο αποκαλούμενος «ένατος δράστης». 

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα ενοικιάστηκε για λίγες μέρες, σύμφωνα με δήλωση του ιδιοκτήτη του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. To διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία στης οποίας το ισόγειο στεγάζετια σχολείο.

"Ένας φίλος μου ζήτησε να νοικιάσω το διαμέρισμα σε κάποιους Βέλγους. Δεν είχα ιδέα ότι πρόκειται για τρομοκράτες" είπε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος κρατείται.

 

Οι αστυνομικοί έχουν απομακρύνει από το κτήριο 15 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και οικογένεια.

Οι δρόμοι και το μετρό έχουν κλείσει, τα λεωφορεία και τα τραμ δεν κυκλοφορούν, τα σχολεία περιφερειακά του σμηείου που πραγματοποιείται η επιχείρηση δεν άνοιξαν οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και στην περιοχή, εκτός της αστυνομίας υπάρχει και στρατός.

Την επιχείρηση παρακολουθούν από το Σαν Ελιζέ ο Φρανσουά Ολάντ με τον Μανουέλ Βαλς. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο Ασφαλείας με τη συμμετοχή, εκτός του Πρωθυπουργού, των Υπουργών Εσωτερικών, Άμυνας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.