X

Γάλλος Εισαγγελέας: Νεκρός ο “εγκέφαλος” των επιθέσεων στο Παρίσι

Πώς σκοτώθηκε ο Αμπντελχαμίντ Αμπααουίντ στο Σεν Ντενί. Πώς αναγνωρίστηκε το πτώμα του. Τα λόγια της ξαδέλφης του και το μυστήριο με τον 9ο τζιχαντιστή.

Ant1news

Επιβεβαιώθηκε από τον εισαγγελέα του Παρισιού ότι ο Αμπτελαχμίντ Αμπααούντ είναι ένας από τους νεκρούς της χθεσινής επτάωρης επίθεσης στο Σεν Ντενί.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 4:30, περίπου τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε στόχο τη σύλληψή του και αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τη σύλληψη επτά. Ξεκαθαρίστηκε εξ αρχής ότι ένας εκ των δύο νεκρών ήταν μία γυναίκα καμικάζι, η οποία ανατινάχθηκε πυροδοτώντας τα πυρομαχικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για την ταυτότητα του δεύτερου νεκρού.

Η εξακρίβωση των στοιχείων για τον Αμπααούντ ήρθε μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, ενώ άγνωστα παρεμένουν τα στοιχεία του τρίτου θύματος. Ο θάνατός του προήλθε από σφαίρες αστυνομικών.

 

Παρά το ότι η Washington Post, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, είχε από χθες δημοσιεύσει ότι επρόκειτο για τον άνθρωπο που φέρεται να οργώνωσε τις επιθέσεις που στοίχισαν 129 ζωές νέων ανθρώπων, οι γαλλικές αρχές ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικές, ως προς την παραδοχή του ενδεχομένου. 

Σχετικά με την ταυτότητα της γυναίκας που σκοτώθηκε, κατά την επιχείρηση, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, φαίνεται ότι πρόκειται για την ξαδέλφη του Αμπααούντ, την 26χρονη που λίγο πριν ανατιναχθεί φώναζε ότι "δεν είναι άνδρας, είναι ξάδελφός μου", όπως ακούγεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. 

Η γυναίκα καμικάζι βρισκόταν από καιρό υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές αρχές, λόγω υποθέσεων σχετιζόμενες με ναρκωτικά. 

Ο Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ ήταν βελγικής υπηκοότητας και θεωρείτο ότι βρισκόταν στη Συρία. Είχε συλληφθεί πολλές φορές από Αρχές αρκετών χωρών, μεταξύ των οποιών και της Ελλάδας, όμως πάντα τον άφηναν ελεύθερο.

Δείτε την πορεία του εδώ.

Η Γαλλία, μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, κατάσταση η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να πραγματοποιεί εφόδους σε σπίτια, χωρίς την άδεια εισαγγελέα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αποδεχτεί και κηρύξει πόλεμο κατά του ISIS, τον οποίο πραγματοποιεί βομβαρδίζοντας τη Ράκα της Συρίας, προπύργιο των τζιχαντιστών, με τη στήριξη ρωσικών μαχητικών. Την ίδια ώρα δηλώνει ότι η Γαλλία θα αποδεχτεί τους 30.000 πρόσφυγες, όπως είχε συμφωνήσει στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.