X

Συλλήψεις νέων υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Τόσο η Βελγική, όσο και η Τουρκική αστυνομία προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων. Συναγερμός στις Βρυξέλλες για «επικείμενη απειλή».

Ant1news

Κατηγορίες για σύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι απαγγέλθηκαν σε έναν ύποπτο που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία χθες Παρασκευή.

«Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε» εναντίον του προσώπου αυτού «που οδηγήθηκε χθες για ανάκριση στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή», επεσήμανε η εισαγγελία. «Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Νωρίτερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε επισημάνει ότι μια έρευνα που διεξήχθη την Πέμπτη στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών κατέληξε σε δύο συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου παρατάθηκε.

Παράλληλα η εισαγγελία σημείωσε στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Επτά άνθρωποι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, συνελήφθησαν την Πέμπτη στη διάρκεια έξι ερευνών που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, και κυρίως στη συνοικία Μόλενμπεκ που θεωρείται βάση του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού. Στη συνοικία αυτή ζούσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ καθώς και οι αδελφοί Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Και η τουρκική αστυνομία όμως συνέλαβε έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan.

Ο Άχμετ Νταχμάνι, 26 ετών, συνελήφθη σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη της Αττάλειας, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πηγές του. Τούρκοι αξιωματούχοι προς το παρόν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο, ακόμη δύο άνδρες, και οι δύο Σύροι πολίτες, συνελήφθησαν σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο με την υποψία ότι είχαν σταλεί από το ΙΚ για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση του Νταχμάνι μέσω των συροτουρκικών συνόρων. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πρόσεξε για πρώτη φορά τον Νταχμάνι όταν έφτασε αεροπορικώς στην Αττάλεια και τον εντόπισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

 

 

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στις Βρυξέλλες

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «επικείμενη απειλή».

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση, προειδοποιώντας για μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Ανατροπή για τη γυναίκα καμικάζι στο Σεν Ντενί!

Οι ερευνητές, που ταξινομούν τα ανθρώπινα μέλη που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί μετά την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατών πιστεύουν ότι η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, η γυναίκα που σκοτώθηκε εκεί, δεν ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

"Τα πρώτα ευρήματα έδειχναν ότι (ο άνθρωπος που έφερε επάνω του τα εκρηκτικά) ήταν εκείνη. Όμως το κρανίο που βρήκαμε στο πεζοδρόμιο δεν ήταν το δικό της" είπε η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η μάχη που δόθηκε στο διαμέρισμα ήταν τόσο έντονη που η αστυνομία αρχικά ήταν αδύνατον να αναγνωρίσει τους νεκρούς. Οι ερευνητές χρειάστηκαν μάλιστα περισσότερες από 24 ώρες για να καθορίσουν ότι οι νεκροί ήταν τρεις και όχι δύο.