X

Πόλη "φάντασμα" οι Βρυξέλλες

21 συλλήψεις, αλλά ο κύριος ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι παραμένει άφαντος. Κλειστά σχολεία και μετρό.

Ant1news

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα παραμένουν οι Βρυξέλλες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή, την επομένη μιας σειράς αστυνομικών επιχειρήσεων που δεν οδήγησαν στη σύλληψη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου στην έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Λόγω "σοβαρής και επικείμενης" απειλής για τρομοκρατική επίθεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κλοιό έκτακτων μέτρων, μια πρωτοφανής κατάσταση για την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χώρα ολόκληρη.

21 άτομα συνέλαβε η αστυνομία του Βελγίου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι αλλά ο κύριος ύποπτος, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στη Γαλλία, παραμένει άφαντος, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες, αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου. Όπως διευκρίνισαν αργότερα οι Αρχές, το περιστατικό δε σχετίζεται με την τρομοκρατία. "Το όχημα ταυτοποιήθηκε. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με την εξελισσόμενη επιχείρηση", ανέφερε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η αστυνομία έκανε επιδρομές σε έξι συνοικίες των Βρυξελλών και τη Σαρλερουά μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ο τελευταίος επιζών τρομοκράτης από τις επιθέσεις στο Παρίσι, εθεάθηκε σε μία από αυτές.

"Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλά ή εκρηκτικά. Ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ δεν βρέθηκε κατά τις επιδρομές," είπε ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σύπτ, προσθέτοντας ότι "δεκαέξι άτομα είναι υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα παραμείνουν υπό κράτηση."

Χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση των επικεφαλής δυνάμεων ασφαλείας για την επανεξέταση του επίπεδου συναγερμού στο οποίο βρίσκονται οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από φόβο ότι μπορεί να υποστεί μια επίθεση σαν εκείνη του Παρισιού.

Δρόμοι έχουν αποκλειστεί ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία. Το μετρό δε θα ανοίξει ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες σε επαγρύπνηση.