X

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Λετονίας

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε χώρα της Βαλτικής υπέβαλε την παραίτησή της.

Ant1news

Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο Βεγιόνις υπέβαλε η πρωθυπουργός της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα, μετά από μία περίοδο έντονων κλυδωνισμών στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ανακοινώνω ότι σήμερα υπέβαλα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο», δήλωσε στα τηλεοπτικά συνεργεία η κ. Στραουγιούμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ραϊμόντς Βεγιόνις.

«Πιστεύω ότι είναι αναγκαίες οι νέες ιδέες και προτάσεις, καθώς και μία νέα ενέργεια που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει», ανάφερε η Στραουγιούμα, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα σε πρωθυπουργικό θώκο χώρας της Βαλτικής.

Ανήλθε στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2014, υιοθετώντας μία σκληρή στάση για τις ενέργειες της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

 

Η Λετονία είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και έχει υποστηρίξει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Λετονίας μπορεί να χειραγωγηθεί από τον Πούτιν για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα της Βαλτικής.