X

Ακυβερνησία και πολιτική ρευστότητα στην Ισπανία

Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τα exit polls. Δεύτεροι οι Podemos σε ποσοστό αλλά τρίτοι σε εθνικό επίπεδο βάσει των εδρών.

Ant1news


Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία, στις σημαντικότερες εκλογές από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 58,3%.

Βάσει των exit polls το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη καταλαμβάνοντας 121-124 έδρες. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλιστές με 83 έδρες, τρίτο οι Podemos με 70-74 και τέταρτοι οι Ciudadanos με 46-50έδρες.  Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 11.30 ώρα Ελλάδος.

Τα exit polls δείχνουν πως οι Podemos κατατάσσονται δεύτεροι σε ποσοστό, αλλά τρίτοι σε εθνικό επίπεδο βάσει των εδρών που θα καταλάβουν. Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι: Λαϊκό Κόμμα, 28,1%, Podemos 21,1%, Σοσιαλιστές 20,4%,  Ciudadanos 14,9%.

Τρία είναι τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια: δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι  έχει, ήδη, δηλώσει ότι δεν θα απέκλειε πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.  Τα υπόλοιπα κόμματα, όμως, έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.