X

Ραχόι: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

Δηλώσεις Ραχόι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Τρίτο κόμμα οι Podemos. Μπλοκ αριστερών κομμάτων συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ant1news

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες. "Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες", είπε. "Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις" τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και "έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας".

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση Ραχόι, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά στο κόμμα του, ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες, 20 λιγότερες απ'ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία. "Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.