X

Πίστη στο ISIS είχε ορκιστεί o δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Μνήμες από την σφαγή στο περιοδικό Charlie Hebdo ξύπνησε η απόπειρα επίθεσης ενόπλου σε αστυνομικό τμήμα. Γνωστός στις αρχές ο δράστης.

Ant1news

Τις ζοφερές μνήμες της σφαγής στο περιοδικό Charlie Hebdo πριν από ένα χρόνο και των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου βίωσε ξανά η γαλλική πρωτεύουσα, που έζησε ώρες αγωνίας όταν ένας άνδρας που οι αστυνομικοί έκριναν ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά θέλησε να μπει μέσα στο αστυνομικό τμήμα του 18ου διαμερίσματος. 

O δράστης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επίσης επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις έρευνες, τα στοιχεία του άνδρα τον οποίο σκότωσαν οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιηθεί και ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για μια υπόθεση κλοπής το 2013 στη νότια Γαλλία.

 

Την εποχή εκείνη, ο άνδρας είχε δηλώσει ότι ονομάζεται Σάλαχ Άλι και είχε πει στις αρχές ότι ήταν άστεγος και ήταν γεννημένος το 1995 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

Τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν καταχωρηθεί στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων (FAED), επισήμαναν οι ίδιες πηγές. 

Ο δράστης την ώρα που αποπειράθηκε να επιτεθεί στον αστυνομικό φρουρό έξω από το τμήμα φέρεται ότι φώναξε Αλλάχ Ακμπάρ.

 

Όπως έκανε γνωστό αργότερα ο εισαγγελέας του Παρισιού, ο άνδρας, τον οποίο σκότωσαν οι αστυνομικοί, είχε στην κατοχή του «ένα (κομμάτι) χαρτί με τη σημαία» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και με ένα «χειρόγραφο κείμενο στην αραβική γλώσσα με το οποίο αναλάμβανε κατηγορηματικά την ευθύνη», ενώ η ζώνη των εκρηκτικών που φορούσε τελικά ήταν ψεύτικη.

 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε, νωρίτερα, στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο επιτιθέμενος δέχθηκε δύο με τρεις πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν στο δρόμο και στη συνέχεια περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.