X

Πέθανε ο David Bowie

Μόλις λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Βρετανός μουσικός, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ant1news

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο θρύλος της μουσικής, David Bowie το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοινώσεις στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, Στιβ Μάρτιν, το πρωί της Δευτέρας.

Ο Μάρτιν δεν αναφέρθηκε στα αίτια του θανάτου, ωστόσο, στις ανακοινώσεις γίνεται λόγος για 18μηνη μάχη του μουσικού με τον καρκίνο.

Ο πολυτάλαντος μουσικός είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο του άλμπουμ “Blackstar” την περασμένη Παρασκευή, ανήμερα των 69 γενεθλίων του, ενώ επρόκειτο να τιμηθεί, για την 40 και πλέον ετών καριέρα του στις 31 Μαρτίου. Συμμετείχε, επίσης, στο μιούζικαλ του Μπροντογουέι “Lazarus”.

 

Ο Bowie γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο νότιο Λονδίνο, ως David Robert Jones. Η καριέρα του απογειώθηκε το 1969μ με το “Space Oddity”.

Απέκτησε το δικό του αστέρι στο «Rock and Roll Hall Of Fame” το 1996.

Η τελευταία του συναυλία ήταν φιλανθρωπική κι έγινε το 2006, στη Νέα Υόρκη.

 

Ο Bowie σε μια καριέρα που διήρκησε πάνω από τέσσερις δεκαετίες, προκάλεσε πραγματική επανάσταση στα μουσικά ειωθότα της ροκ και ποπ μουσικής, συνδυάζοντας την μουσική με το θέαμα, το καμπαρέ, με τις εικαστικές τέχνες. Επηρέασε όλες τις μετέπειτα γενεές καλλιτεχνών, ενώ ασχολήθηκε με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Υπήρξε μέχρι το τέλος του είδωλο διαχρονικό για τους φίλους της σύγχρονης μουσικής, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ ταυτίστηκε με την πρωτοπορία στην σκηνική ενσάρκωση όλων των τάσεων της ροκ, με τις οποίες ασχολήθηκε. Αμέτρητες οι διακρίσεις στον κόσμο του θεάματος, οι πωλήσεις των δίσκων του υπολογίζονται παγκοσμίως σε εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ οι συναυλίες του ήταν ανέκαθεν προπωλημένες από καιρό. Ο Bowie είχε αναπτύξει και σημαντική φιλανθρωπική δράση, ενώ συμμετείχε ενεργά στην ιστορική συναυλία Live Aid του 1985. To 2003 αρνήθηκε να δεχτεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίτλο του “Iππότη”, ενώ ανέκαθεν υπήρξε βασικός υποστηρικτής των κοινωνικών μειονοτήτων.

 

Η μουσική του Bowie δεν είχε στεγανά και δεν υπηρέτησε μόνο ένα είδος. Η προσωπική του ζωή ήταν πολυτάραχη και η εποχή των πειραματισμών του με τις απαγορευμένες ουσίες υπήρξε κατά την κριτική μια από τις πλέον επώδυνες, αλλά και πλέον δημιουργικές. 

Ο Bowie αφήνει πίσω του την επί 24 χρόνια σύζυγό του, Ιμάν και τα δύο του παιδιά, 44 και 15 ετών. O 44χρονος Duncan Jones, επιβεβαίωσε την είδηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, συνοδεύοντάς την με μια φωτογραφία του με τον πατέρα του.

 

«Μεγάλωσα ακούγοντας και παρακολουθώντας την ποπ ιδιοφυία, τον David Bowie» γράφει στο Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σχολιάζοντας ότι, πρόκειται «για πολύ μεγάλη απώλεια».

 

 

Χαρακτηριστικό του Bowie ήταν οι αλλαγές στην εμφάνισή του, εκκεντρικές ως επί το πλείστον.