X

Γαλλία: Πλήρης απουσία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

Η Ελλάδα μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε «παγίδα προσφύγων», αναφέρει η Le Monde. Πυρά από τον γαλλικό τύπο για τις μονομερείς ενέργειες.

Ant1news

Με θετικές αναφορές για τη χώρα τα γαλλικά ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα αυτο-καταστροφικό ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν στην ΕΕ οι μονομερείς ενέργειες κρατών-μελών της και η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής στάσης στην αντιμετώπιση του διεθνούς ζητήματος του Προσφυγικού.

Στη "Les Echos" φιλοξενείται ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΣ της ΕΕ, κατά την οποία ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια ορισμένων εξ αυτών με άλλους ομολόγους τους. Αναφέρει ότι η μεγαλύτερη όμως κρίση ήταν μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας και πως ενώ Αυστρία και Σλοβακία κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να ελέγξει την ροή των προσφύγων, όπως επισημάνθηκε και από τον Cazeneuve, η καταγραφή των μεταναστών έχει προχωρήσει σημαντικά φθάνοντας το 60% από 0%.

Στο κύριο άρθρο της η "Le Figaro" τονίζει ότι η πίεση που δημιουργείται στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασθενέστερων χωρών της ΕΕ. Αναφέρει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο πολιτικό μέτωπο προτείνοντας δημοψήφισμα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων, για να σημειώσει πως "ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εντολή να επιβάλλουν την επιλογή τους στους πολίτες". "Η νομιμοποίηση της ΕΕ", υπογραμμίζει η εφημερίδα, "εξαρτάται από την επιτυχία της" και διερωτάται: "Οι ισχυροί της ΕΕ, Holland και Merkel, γνωρίζουν άραγε ότι διακυβεύεται η επιβίωση της;".

 

Η Le Monde παραθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνάντηση των ΥΠΕΣ της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη ως "άλλη μια απόδειξη της ανικανότητάς της να υπερβεί την προσφυγική κρίση". Αναφέρεται στην έντονη κριτική Μουζάλα προς την Αυστρία και πως οι Cazeneuve και De Maizière υπερασπίστηκαν την Αθήνα, αναφέροντας ότι έκανε πολλές προσπάθειες (με παράδειγμα τα 4 λειτουργικά πλέον hot spot) και ότι χρήζει βοήθειας".

Αναλυτικά αναφέρει: "Αλληλοκατηγορίες, αποκλίσεις ανάμεσα ακόμα και σε φιλικές χώρες όπως Γαλλία-Βέλγιο, Γερμανία-Αυστρία. Πλήρης απουσία αλληλεγγύης ενός μέρους των χωρών (Αυστρία-Ανατολικές χώρες) προς μια Ελλάδα που μετατρέπεται με μεγάλη ταχύτητα σε «παγίδα προσφύγων».