X

Ρωσία: Ο Κύπριος πιλότος και τα αίτια της τραγωδίας

Εξήντα δύο νεκροί, ανάμεσά τους 4 παιδιά. Τι εξετάζουν οι αρχές. Βίντεο από τη στιγμή της συντριβής. Ηχητικό από την τελευταία συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.

Ant1news

Φως στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα μαύρα κουτιά του BOEING 737 της Flydubai που συνετρίβη στο Ροστόφ επί του Ντον.

Ήδη έχει βρεθεί το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά και σύμφωνα με τις αρχές είναι θέμα χρόνου να βρεθεί και το δεύτερο.

Η αεροπορική τραγωδία  σημειώθηκε στις 02.42 ώρα Ελλάδος. Το BOEING 737 της Flydubai που είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι με προορισμό το Ροστόφ επί του Ντον, με 55 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος συνετρίβη κατά τη δεύτερη απόπειρα του να προσγειωθεί.

Όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος –ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά- βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Μεταξύ αυτών και ο 38χρονος Κύπριος πιλότος Αρίστος Σωκράτους.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της συντριβής.

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που σύμφωνα με το Russia Today, καταγράφει συνομιλία του Κύπριου πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου, λίγο πριν την συντριβή.

Οι εκδοχές που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τα αίτια της συντριβής είναι τρεις: Το αεροπλάνο συνετρίβη στο διάδρομο προσγείωσης ή εξαιτίας κακού χειρισμού των πιλότων του ή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την κακή ορατότητα, στην περιοχή έπνεαν και δυνατοί ανεμοστρόβιλοι. Μια τρίτη εκδοχή είναι και αυτή του μηχανικού προβλήματος.

 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αεροδρομίου του Ροστόφ επί του Ντον η προσγείωση του Boeing έγινε με ευθύνη των κυβερνητών του αεροπλάνου.

 

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο αεροδρόμιο του Ροστόφ επί του Ντόν. Σύμφωνα με το ITAR-TASS πριν από το μοιραίο αεροπλάνο, άλλα τρία επιχείρησαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο, αλλά εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών επέλεξαν άλλα αεροδρόμια.

 

Αρχικά ένα επιβατικό Sukhoi Superjet 100-95B της Αεροφλότ επιχείρησε τρεις συνολικά φορές να προσγειωθεί στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, αλλά οι κάκιστες καιρικές συνθήκες το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Κρασνοντάρ. Λίγο αργότερα ένα αεροπλάνο των Τσέχικων Αερογραμμών εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών επέλεξε και αυτό το αεροδρόμιο του Κρασνοντάρ, ενώ τέλος οι πιλότοι ενός άλλου αεροσκάφους, Τουρκικών Αερογραμμών, αποφάσισαν να επιστρέψουν στον αεροδρόμιο αναχώρησης.

 

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως τη στιγμή της τραγωδίας, το αεροδρόμιο σείονταν από τους ισχυρούς ανέμους. 

 

Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η τραγωδία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ διέταξε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία οικονομικής αποζημίωσης τους. 

  

 

Ποιος ήταν ο πιλότος

Ο Αρίστος Σωκράτους, καταγόταν από τη Λεμεσό και ήταν 38 χρονών.

Όπως έγινε γνωστό, εργαζόταν επι χρόνια στη κυπριακή εταιρεία «Helios» και μετά το τραγικό ατύχημα του 2005 που οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας μετακόμισε στο Ντουμπάι.

Ο άτυχος πιλότος έγινε κυβερνήτης Boeing τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ το πάθος του ήταν οι αγώνες ταχύτητας με ειδικά διαμορφωμένες μοτοσικλέτες κατασκευασμένες για συγκεκριμένες πίστες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άριστος Σωκράτους είχε ενημερώσει την Flydubai ότι στο τέλος Μαρτίου θα αποχωρούσε από την εταιρεία καθώς είχε εξασφαλίσει εργασία στην Rynair που έχει βάση στη Κύπρο και έτσι θα επέστρεφε στη μεγαλόνησο.