X

Φονικός “αναρτοπόλεμος” στην καρδιά της Ευρώπης

Θάνατος και τρόμος στην Ευρώπη απο τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Αεροδρόμιο και σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στις Βρυξέλλες. Σε πανευρωπαϊκό συναγερμό οι Αρχές Ασφαλείας.

Ant1news

Σε κατάσταση σοκ και κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Βέλγιο και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τις τέσσερις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στους δύο σταθμούς του μετρό Μάλμπεκ και Σούμαν.

Συνολικά 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 181 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, 14 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο αεροδρόμιο και άλλοι 20 στο μετρό.

Μετά από τις φονικές εκρήξεις έχουν γίνει ακόμα τρεις ελεγχόμενες, μία σε σταθμό του μετρό, μία στο πανεπιστήμιο Vrije και μία σε ένα τρίτο γιλέκο που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ.

Το πρώτο χτύπημα έγινε γύρω στις 8 (τοπική ώρα) σε δύο σημεία του αεροδρομίου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 81. Ένας βομβιστής καμικάζι ανατινάχθηκε, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι προηγουμένως είχε φωνάξει κάτι στα αραβικά και είχαν ακουστεί πυροβολισμοί. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πώς εξερράγη η δεύτερη βόμβα. Η μία έκρηξη έγινε στο γκισέ της American Airlines, στην αίθουσα αναχωρήσεων,  ενώ η δεύτερη δεν έχει γίνει ακόμα σαφές σε ποιο σημείο του αεροδρομίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έλαβε χώρα στο καφέ Starbucks.

 

Οι αρχές εντόπισαν στους χώρους του αεροδρομίου τρία γιλέκα με εκρηκτικά και ένα καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στη σορό του τρομοκράτη. Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ όσες είχαν ήδη ξεκινήσει άλλαξαν προορισμό και προσγειώθηκαν αλλού. Η Aegean Airlines ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, ενώ εκείνη που είχε ξεκινήσει στις 8:30 από το Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκε στο Ντίσελτνορφ Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι αύριο στις 6 το πρωί.

 

 

Σκηνές χάους στο διεθνές αεροδρόμιο μετά τις εκρήξεις

Μία ώρα μετά από τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε δύο σταθμούς του μετρό. Οι σταθμοί του μετρό είναι διαδοχικοί και βρίσκονται σε περίπου 500 μέτρα απόστασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κτήριο της Κομισιόν.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίν έφυγε από συνέντευξη Τύπου, βάζοντας τα κλάμματα.

Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, σε ύποπτο πακέτο, με την ελεγχόμενη έκρηξη να λαμβάνει χώρα επιτυχώς. 

 

 

 

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις στους σταθμούς Μάλμπεκ και Σούμα φθάνει τους 20, ενώ οι τραυματίες τους 100. Την ώρα της έκρηξης ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί που ήταν σε λειτουργία και εικόνες δείχνουν ανθρώπους να κατεβαίνουν και να περπατούν στις σιδηροδρομικές γραμμές.

 

Το μετρό των Βρυξελλών έχει κλείσει, όπως και τα σχολεία και τα μουσεία της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι της Κομισιόν διατάχθηκε να παραμείνουν μέσα στα κτήρια εργασίας τους. Oι σημαίες στο κτήριο της Κομισιόν κυματίζουν μεσίστιαιες.

 

Η πόλη των Βρυξελλών έχει τεθεί στον ύψιστο βαθμό συναγερμού, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, έχουν διακοπεί όλες συγκοινωνίες και στους δρόμους της πόλης εκτός της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού.

Να σημειωθεί ότι, οι μαθητές Λυκείου της Ευρυτανίας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες είναι όλοι καλά στην υγεία τους. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες έχουν επίσης τεθεί σε συναγερμό. Συσκέψεις ανώτατων αξιωματούχων και αρχών ασφαλείας λαμβάνουν χώρα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύσκεψη γίνεται και στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με τον Νίκο Τόσκα και τον Πάνο Καμμένο.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, έχουν κλείσει σύνορα και έχουν αρχίσει και ακυρώνονται και οι σιδηροδρομικές διαδρομές προς τις Βρυξέλλες. Αναβλήθηκαν τα δρομολόγια των τρένων από το Παρίσι και το Eurostar προς τις Βρυξέλλες, ενώ το δίκτυο Thalys έκλεισε όλο το σιδηροδρομικό του δίκτυο που ξεκινά από τη Γαλλία και συνδέει όλες τις κάτω χώρες.

Το διπλό χτύπημα στην βελγική πρωτεύουσα, την καρδιά της Ευρώπης έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο εισαγγελέας είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ σχεδίαζε χτύπημα στις Βρυξέλλες.