X

Ματωμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες (βίντεο + φωτό)

Τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο. Πόλη φάντασμα οι Βρυξέλλες. Στο ύψιστο επίπεδο ο συναγερμός. Σε αναταραχή όλη η Ευρώπη. Στους 34 οι νεκροί. Ανάληψη ευθύνης και βίντεο των τρομοκρατών.

Ant1news

Εφιαλτικές στιγμές ζει το Βέλγιο μετά την πολλαπλή βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων και των τραυματισμών εκατοντάδων άλλων.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ με παγιδευμένες βαλίτσες ή σάκους, ενώ μία τρίτη βόμβα εντοπίστηκε νωρίς και εξουδετερώθηκε. Οι οργανωτές των χτυπημάτων στόχευαν σε μεγάλο αριθμό νεκρών, ενώ τα σημεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συνέβησαν στην έδρα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ η πόλη έχει τεθεί στον ύψιστο βαθμό συναγερμού και στους δρόμους της πόλης εκτός της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ίβαν Μαγιέρ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων στο μετρό, προσθέτοντας ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων «θα πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάσταση που επικρατεί.

 

«Η κατάσταση στο μετρό είναι χαοτική» παραδέχθηκε ο Μαγιέρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου κι επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σημαντικό έργο για την αναγνώριση των θυμάτων». «Αυτό θα πάρει χρόνο» προειδοποίησε, ενώ προτεραιότητα των ερευνητών είναι να ταυτοποιηθεί ο δράστης της επίθεσης. Οι αρχές, άλλωστε, εντόπισαν στους χώρους του αεροδρομίου τρία γιλέκα με εκρηκτικά και ένα καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων, δίπλα στη σορό του τρομοκράτη.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις."Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ.

Εξάλλου, οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών έχουν καταγράψει τις κινήσεις των τρομοκρατών λίγα λεπτά πριν σκορπίσουν το θάνατο. Το υλικό από το κλειστό κύκλωμα ελέγχεται λεπτομερώς από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μέχρι στιγμής οι έρευνες εστιάζονται σε τρία συγκεκριμένα άτομα. Σε μία φωτογραφία που διέρρευσε στα βελγικά μέσα ενημέρωσης διακρίνονται τρεις άνδρες με καροτσάκια για τη μεταφορά αποσκευών, οι οποίοι θεωρούνται ως οι βασικοί ύποπτοι για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

 

Οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που όπως όλα δείχνουν ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου. Επιπλέον ο αξιωματούχος επισήμανε ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς» ώστε να συσχετιστούν (οι σημερινές επιθέσεις) με τα χτυπήματα στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου του 2015.

Παράλληλα, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις. "Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία. Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Δεν είναι τυχαίο το ότι εντοπίστηκαν καρφιά σε ακτινογραφία ενός άνδρα που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Βρυξελλών μετά τον τραυματισμό του στις επιθέσεις:

 

Ο απολογισμός των επιθέσεων που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τις Βρυξέλλες αυξήθηκε. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν γύρω στις 08.00 τοπική ώρα στις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ. Στον σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, όπου μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία γραμμή γύρω στις 09.00 τοπική ώρα, υπάρχουν «πιθανόν 20 νεκροί» όπως επίσης «106 τραυματίες» σύμφωνα με τον δήμαρχο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έκαναν λόγο για «20 νεκρούς» και 72 τραυματίες. Μεταξύ των 106 τραυματιών, υπάρχουν «17 σοβαρά τραυματίες», 23 άνθρωποι «που έχουν εκτεταμένα τραύματα από την έκρηξη» και άλλοι 66 «ελαφρύτερα τραυματίες», είπε ο δήμαρχος.

 

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε την κατάρρευση τριών τοίχων ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης στο σταθμό του μετρό, περιέγραψε ένας εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής των Βρυξελλών, ο Πιερ Μεΐς.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη στο αεροδρόμιο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα εργαζόμενος στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική. «Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

 

Πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4. Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter του αεροδρομίου. "Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, ενώ την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου "Lex", το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, αποφάσισαν οι βελγικές αρχές σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν των κτιρίων πεζή και σε μικρές ομάδες.

 

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ όσες είχαν ήδη ξεκινήσει άλλαξαν προορισμό και προσγειώθηκαν αλλού. Συνολικά, 600 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν.

 Η Aegean Airlines ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, ενώ εκείνη που είχε ξεκινήσει στις 8:30 από το Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκε στο Ντίσελτνορφ Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι αύριο στις 6 το πρωί. Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, ενώ ύψιστα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τα σύνορα πολλών χωρών της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε σύσκεψη της ομάδας Cobra, δηλώνοντας ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

 

Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ακυρώθηκαν επίσης όλα τα δρομολόγια της Eurostar από και προς τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει το βίντεο, στο οποίο η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων ξεσπά σε κλάματα για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την κατάσταση στο Βέλγιο, που συγκλονίστηκε από πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα σήμερα το πρωί, χρησιμοποιώντας τη φράση «ταινία τρόμου», τονίζοντας ότι η βελγική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί «σε τόπο καταστροφής», ενώ αποφασισμένοι δηλώνουν οι «28» της ΕΕ για την πάταξη της τρομοκρατίας και της κάθε απειλής.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων είτε πρόκειται για Κούρδους μαχητές που έχουν στο στόχαστρο τους την Άγκυρα είτε για αυτούς που επιτέθηκαν στην βελγική πρωτεύουσα, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του.

 

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Βελγίου και την αλληλεγγύη του στις Βελγικές αρχές εκφράζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα υπογραμμίζει την ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, κάνοντας λόγο για "ευρωπαϊκές λύσεις". «Χρειάζεται ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας» στην Ευρώπη, κρίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στο βελγικό λαό. «Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη», σχολίασε μέσω Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Μία Ελληνίδα βρίσκεται στη λίστα με τους εκατοντάδες τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα την ώρα της επίθεσης στους σταθμούς Μάλμπεκ και Σούμα του μετρό αλλά και στο αεροδρόμιο της πόλης.Το θετικό ωστόσο είναι ότι η γυναίκα φαίνεται ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, καθώς τα τραύματά της ήταν ελαφρά.

Πάντως, ασφαλείς είναι και οι 50 μαθητές που βρέθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση ευρωβουλευτών. Τα παιδιά, από 5 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας, είναι καλά στην υγεία τους και οι συνοδοί τους διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

«Μόνιμοι» στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» γίνονται ομάδα της ΕΚΑΜ και πυροτεχνουργοί, ώστε να «μηδενιστεί» ο χρόνος ανταπόκρισης των δυνάμεων ασφαλείας σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτης αποσκευής ή άλλου αντικειμένου ή στην «σήμανση» ως υπόπτου κάποιου από τους χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινώς μετακινούνται από και προς το αεροδρόμιο λόγω ταξιδιού ή εργάζονται σε αυτό.

Πάντως, η κατάσταση μετά την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στις Βρυξέλλες, δεν εμπνέει ανησυχία για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα απαραίτητα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με πολύ μεγάλη προσοχή τις δραματικές εξελίξεις.

Οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι από το μακελειό στις Βρυξέλλες. Η οργή τους ξεχειλίζει όπως φαίνεται στα αμέτρητα σχόλια σε Facebook και Twitter, ενώ δεκάδες σκίτσα δημιουργήθηκαν για να περάσουν ένα μήνυμα για την «ματωμένη Τρίτη» του Βελγίου.

 

Ανάμεσα σε σκίτσα ξεχωρίζει αυτό του διάσημου Βέλγου ήρωα κόμικς, Τεν Τεν, ο οποίος φαίνεται να κλαίει και να πονά για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων. Θλίψη και στο πρόσωπο του πιστού του, τετράποδου φίλου, Μιλού! Ακόμα και το εμβληματικό άγαλμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ο μικρός «Manneken Pis», αυτή τη φορά ουρεί πάνω στα όπλα που σκορπούν πόνο και δυστυχία. Με ήρωα τον Manneken Pis επέστρεψε και ο Αρκάς για να σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τη ματωμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες:

 

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης στο μετρό των Βρυξελλών: