X

“Φρούριο” η Ευρώπη μετά το χτύπημα των Βρυξελλών

“Τα κομμάτια του μαζεύει” το Βέλγιο. Τα τελευταία ευρήματα των Αρχών και η πορεία των ερευνών. Συναγερμός στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανησυχεί για το προσφυγικό.

Ant1news

Τριήμερο πένθος κήρυξε η βελγική κυβέρνηση μετά τις χθεσινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο των 34 και τον τραυματισμό πάνω από 230, πολλοί εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι Βρυξέλλες και ολόκληρο το Βέλγιο βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό, ενώ τα νέα χτυπήματα προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν  στις Βρυξέλλες. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

 

Οι Βρυξέλλες την επόμενη μέρα

Τους ρυθμούς τους προσπαθούν να βρουν οι κάτοικοι των Βρυξελλών μετά το χθεσινό σοκ, που προκάλεσε σοκ και πανικό σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, μία μέρα μετά το μακελειό, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ θα επαναλειτουργήσουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. To αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, όπου έγινε το αιματοκύλισμα είναι κλειστό και θα παραμείνει και αύριο, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια λειτουργούν προς εξυπηρέτηση του κοινού.

Η ώρα επανεκκίνησης των δρομολογίων του μετρό δεν έχει ανακοινωθεί, όμως οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

 

Δύο πιθανόν οι καμικάζι, ένας τρίτος ύποπτος αναζητείται

Οι βελγικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που όπως όλα δείχνουν ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. «Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά» δήλωσε ο Φρέντερικ Φαν Λέου σε συνέντευξη Τύπου. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

 

Το απόγευμα της Τρίτης οι Αρχές εντόπισαν σε προάστιο των Βρυξελλών εκρηκτικά με καρφιά – όπως αυτά που σκόρπισαν το θάνατο στις πρωινές επιθέσεις – και μια σημαία του ISIS.

 

Οι Αρχές εικάζουν ότι, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν έγιναν ως αντίποινα στη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αλλά ότι και ο ίδιος συμμετείχε στο σχεδιασμό τους. Το ότι τα χτυπήματα έλαβαν χώρα μόλις τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, θεωρείται ότι συνέβη για να μην αποκαλύψει ο ίδιος το σχέδιο.

Την Τρίτη έγιναν τέσσερις συλλήψεις, την ώρα που οι αδιάκοπες έρευνες εντείνονται, ενώ ανάμεσα στους καταζητούμενους είναι και ο κατασκευαστής των γιλέκων αυτοκτονίας του Παρισίου, άτομο το οποίο συνόδευε τον Αμπντέσλαμ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

 

 

«Φρούριο» η Ευρώπη

Συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά και τα χθεσινά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Σύνορα οχυρώνονται, ενώ αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιώτες.

 

Οι ηγέτες της Ευρώπης εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο Βέλγιο, στέλνοντας παράλληλα συνθήματα ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Eίναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη και η πρωτεύουσα της υποφέρουν από τον ίδιο πόνο», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας από το Αμμάν, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος έζησε ανάλογο με το χθεσινό περιστατικό τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι τζιχαντιστές σκότωσαν 130 άτομα στο Παρίσι, σημείωσε ότι, «όλη η Ευρώπη μπαίνει στο στόχαστρο».

Το επίπεδο συναγερμού στη Γαλλία – που ήταν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και σχεδόν έξι μήνες – παραμένει στο ύψιστο επίπεδο. Στο αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ» και σε αυτό της Τουλούζης αυξήθηκαν οι έλεγχοι, ενώ στα σύνορα και τις συγκοινωνιακές υποδομές αναπτύχθηκαν 1600 αστυνομικοί. Το Eurostar ακύρωσε τα δρομολόγιά του προς τις Βρυξέλλες, όπως και το Thyamis. Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Μεγάλη Βρετανία, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να ανεβάζει τα μέτρα ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο στο δεύτερο ύψιστο βαθμό.

 

 

Η Γερμανία έθεσε σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα της τα σύνορα, με το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ εντάθηκε η παρουσία της αστυνομίας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ανάλογα είναι τα μέτρα και στην Ιταλία, η οποία είναι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού.

 

 

Στην Ολλανδία δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και στα σύνορα, κυρίως με το Βέλγιο, προς το οποίο ο Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους πολίτες να μην πηγαίνουν.

Στην Ελλάδα, μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και τα μηνύματα που έστειλε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα αεροδρόμια του κόσμου. 

Οι Βρυξέλλες… ανησυχούν την Αθήνα

Πανικό και τρόμο σκόρπισαν οι χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες σε όλη την Ευρώπη, με την Αθήνα να έχει έναν παραπάνω λόγο να ανησυχεί. Το προσφυγικό.

Οι ήδη σκληρές χώρες αναμένεται ότι θα σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, η οποία ούτως ή άλλως λειτουργεί σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός σε σημερινές του δηλώσεις ζήτησε να αυξηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προεδρεύουσα της ΕΕ, Ολλανδία ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης, μετά από αίτημα του Βελγίου.

Με την ΕΕ να μην συζητεί πλέον την επαναπροώθηση, αναμένεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχτούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων, δηλαδή να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ελληνικό έδαφος.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, δεν φαίνεται να «κλείνει» τη δίοδο προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές.

Παράλληλα, εντείνεται η κατάσταση στους καταυλισμούς και τα κέντρα κράτησης. Χθες εν μέσω διαμαρτυριών των προσφύγων που αρνούνται να αποχωρήσουν από την Ειδομένη, πιστεύοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά αρνήθηκαν με επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό κέντρα υποδοχής.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Σένγκεν επανέρχεται. Η εξαίρεση της Ελλάδας δεν είναι σχέδιο που έχει φύγει από το πλάνο, την ίδια ώρα όμως, πολλά κράτη αναμένεται ότι θα κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους. Άλλωστε από τότε που φάνηκε ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να τα φυλάξει, ήδη έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και σε όλα τα αεροδρόμια.