X

Διχάζει το μνημείο Μπρέιβικ

Το «τραύμα στη μνήμη» θα στηθεί απέναντι από το νησί Ουτόγια, όπου ο ναζιστής Μπρέιβικ δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νεαρά μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Ant1news


Διχάζει το μνημείο που θα ανεγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του ακροδεξιού δολοφόνου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Οικείοι των θυμάτων κατέθεσαν αγωγή στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να σταματήσουν την κατασκευή του ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα είναι ένας τόπος όπου θα μπορούν να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους.

Το έργο του Σουηδού καλλιτέχνη Τζόνας Ντάλμπεργκ, το οποίο ονομάζεται «τραύμα στη μνήμη», θα στηθεί απέναντι από το νησί Ουτόγια, όπου ο Μπρέιβικ δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νεαρά μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Ωστόσο πολλοί από τους περιοίκους αντιτίθενται στην κατασκευή του, τόσο εξαιτίας του σχεδίου όσο και λόγω του τόπου ανέγερσής του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναστείλει το έργο έως ότου να επιλυθεί το πρόβλημα.

 

 
Ο ναζιστής δολοφόνος Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τη Νορβηγία σκοτώνοντας συνολικά 77 ανθρώπους, εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε τού προσφέρονται γεύματα τα οποία έχουν προθερμανθεί στον φούρνο μικροκυμάτων, βασανιστήριο χειρότερο «ακόμα και από τον εικονικό πνιγμό», οι σωματικοί έλεγχοι είναι «ενοχλητικοί και ταπεινωτικοί» και νιώθει απομονωμένος, αφού δεν έχει το δικαίωμα να δέχεται επισκέπτες.
 

Κατά την ακροαματική διαδικασία, όμως, έγινε γνωστό ο Μπρέιβικ διαθέτει τον δικό του κυλιόμενο τάπητα, σταθερό ποδήλατο και άλλα όργανα γυμναστικής, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τους φυλακισμένους και λαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, παζλ, βλέπει dvd και μπορεί να ακούει τη μουσική της επιλογής του.