X

Συλλήψεις για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Έξι άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο. Απέτρεψαν επίθεση στην Γαλλία, λένε οι Αρχές. Στους καταλόγους των ΗΠΑ τα αδέλφια Μπακράουι. «Φακέλωμα» εδώ και τώρα ζητεί η ΕΕ.

Ant1news

Έξι άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται από την αστυνομία του Βελγίου, για τις βομβιστικές επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών στα προάστια των Βρυξελλών Σάρμπεκ στο βορρά και Τζέτα στα δυτικά, καθώς και στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Οι ταυτότητες των συλληφθέντων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως είναι γνωστό ότι, η αστυνομία ψάχνει δύο άνδρες. Έναν δράστη της επίθεσης στο μετρό κι έναν του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ατόμου που, χωρίς να σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ετοίμαζε επίθεση στη Γαλλία.

Η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών για τους ύποπτους  που συνελήφθησαν χθες θα ληφθεί σήμερα. Δεν υπήρξαν άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, δύο εργαζόμενοι των πυρηνικών σταθμών του Βελγίου, απομακρύνθηκαν προς το παρόν από την εργασία τους, όταν διαπιστώθηκε ότι οι τρομοκράτες είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τους σταθμούς.

Στους καταλόγους και των ΗΠΑ τα αδέλφια Μπακράουι

Τα δύο αδέλφια που διέπραξαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη ήταν γνωστοί στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι πηγές είπαν ότι ο Χαλίντ ελ Μπακράουι και ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι είχαν συμπεριληφθεί σε καταλόγους αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών για παρακολούθηση πριν τις επιθέσεις.

Ο Ιμπραήμ ήταν που είχε απελαθεί δύο φορές, το περασμένο καλοκαίρι, από την Τουρκία, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κατηγορεί τις βελγικές Αρχές ότι, αγνόησαν τις υποδείξεις της Άγκυρας για την επικινδυνότητά του. Παράλληλα, η Ολλανδία όπου απελάθηκε ο Μπακράουι διαψεύδει ότι απελάθηκε δύο φορές, ενώ τονίζει πως ο καμικάζι δεν βρισκόταν στους καταλόγους της χώρας ούτε του Βελγίου, με το οποίο αντάλλαξαν πληροφορίες.

 

Σύμφωνα με την ταυτοποίηση των βελγικών αρχών, ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι ήταν ο βομβιστής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ο Χαλίντ ελ Μπακράουι εκείνος του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 "Φακέλωμα" εδώ και τώρα ζητούν οι "28"

Την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες δύο ημέρες μετά το μακελειό στην Βελγική πρωτεύουσα.

Υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας». 

Συγκεκριμένα, σημειώνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως. 

Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων. 

Να υπάρξει συντονισμός των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol ζήτησε, εξάλλου, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς καθώς και να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών. 

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, συντονισμού και έλλειψη εμπιστοσύνης. Ζήτησε να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι.