X

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις Βρυξέλλες

Καρέ-καρέ η εξουδετέρωση υπόπτου.Έγιναν τρεις συλλήψεις. Βαλίτσα με εκρηκτικά στην κατοχή του ενός. Τι λένε οι βελγικές αρχές.

Ant1news

Μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξήχθη την Παρασκευή το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στην περιοχή Σκάρμπεκ όπου σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπερνάρ Κλερφαΐτ, ήταν ελεγχόμενες,όπως μετέδωσαν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιχείρηση συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στη Γαλλία χθες, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξουδετερώθηκε ένας άνδρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

Η περιοχή γύρω από την πλατεία Μεζέρ, όπου και πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, έχει αποκλειστεί και χαράχθηκε περίμετρος ασφαλείας. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων και προσώπων ενώ ακούγονταν συνεχώς σειρήνες.

Οι άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίριο της περιοχής Σάαρμπεκ, όπου διατηρούσε διαμέρισμα ο βομβιστής του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης, δόθηκε η εντολή εκκένωσης σε τραμ που διερχόταν εκείνη τη στιγμή από το σημείο.

 

 

Τα βελγικά μέσα ανέφεραν ότι ο ύποπτος άνδρας κινούνταν στην περιοχή κρατώντας ένα σάκο. Δεν υπάκουσε στις εντολές των αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν προς το μέρος του, την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν, εξουδετερώνοντάς τον. Στην κατοχή του βρέθηκε μια βαλίτσα γεμάτη με εκρηκτικά.

"Άκουσα δύο εκρήξεις, πυροβολούσαν. Άνοιξα το παράθυρο και είδα έναν άνδρα στο έδαφος κοντά στη στάση του τραμ. Οι αστυνομικοί τον διέταξαν να τους δείξει τα χέρια του και να βγάλει το τζάκετ που φορούσε. Του είπαν ότι αν δεν υπάκουε θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους", είπε ένας μάρτυρας στην εφημερίδα La Libre.

Δείτε καρέ-καρέ την εξουδετέρωση του υπόπτου:

 

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ένα ρομπότ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήλεγξε την τσάντα του ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος.

Ο δήμαρχος του Σκάρμπεκ, Μπερνάρ Κλερφέ, δήλωσε στο AFP πως συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια σημαντικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με βελγικά δίκτυα ο ύποπτος που συνελήφθη λέγεται Μοχάμεντ Αμπρίνι και εικάζεται πως ήταν εκείνος που μετέφερε με το όχημά του τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ωστόσο, η Le Soir, η οποία επικοινώνησε με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, σημειώνει ότι αυτός δεν επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία.

Στο σημείο της εξουδετέρωσης του υπόπτου βρισκόταν ένα μικρό παιδί το οποίο η αντιτρομοκρατική απομάκρυνε άμεσα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας κατά την επιχείρηση των βελγικών αρχών συνελήφθησαν πέραν του Αμπρίνι και άλλοι δύο ύποπτοι, οι οποίοι σχετίζονται με το δίκτυο που εξαρθρώθηκε στην περιοχή Argenteuil της Γαλλίας.

 

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε πως ο δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας του αεροδρομίου Ζάβεντεμ είναι ο Ναζίμ Λαχράουι, του οποίου ίχνη DNA βρέθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, όπου εισέβαλαν οι τζιχαντιστές ενώ νεκρός είναι και ο υπαρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η επιχείρηση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του Ρεντά Κρικέτ, ενός 34χρονου Γάλλου που τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε ένα δίκτυο, τον αποκαλούμενο "Συριακό Σύνδεσμο" που στρατολογούσε τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε συλλάβει αρκετά άτομα στην περιοχή που ήταν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα και στη Γερμανία άλλα δύο. Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους. Υπό κράτηση παραμένουν οι Φαϊσάλ Σ., Αμπού Α. και ένας τρίτος, του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν ανακοινώθηκαν.