X

O Iσλανδός πρωθυπουργός το πρώτο… θύμα των “Panama Papers”

Παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers» ότι είναι ιδιοκτήτης offshore εταιρείας. Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση.

Ant1news


Υπέβαλε παραίτηση o Ισλανδός πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη των Panama Papers πως είναι ιδιοκτήτης offshore εταιρείας.

Τον Γκουνλάουγκσον, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αναμένεται να αντικαταστήσει ο υπουργός Γεωργίας Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, μέσω του οποίου γνωστοποιήθηκε και η υποβολή παραίτησης.

Ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον βρέθηκε τη Δευτέρα αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το αίτημα να παραιτηθεί από χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στο Ρέκιαβικ

Την Τρίτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ισλανδίας ζητώντας διάλυση της Βουλής και προκήρυξη προώρων εκλογών.

Ο Ισλανδός πρόεδρος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, όμως, δήλωσε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να δώσει έγκριση για διάλυση του κοινοβουλίου έως ότου διαβουλευτεί με τον υπουργό Οικονομικών και αρχηγό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Μπγιάρνι Μπενέντικσον και άλλους κομματικούς ηγέτες.

«Είναι σημαντικό για εμάς τους Ισλανδούς, ως έθνος, να συμφωνήσουμε σε έναν παραγωγικό τρόπο για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση», διεμήνυσε ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Η αντιπολίτευση της Ισλανδίας εξακολουθεί, πάντως, να ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρά την παραίτηση Γκουνλάουγκσον. Παράλληλα στο Ρέικιαβικ εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης. 

"Είναι σαφές ότι το αίτημά μας για διεξαγωγή νέων εκλογών εξακολουθεί να ισχύει", είπε η ηγέτιδα του Αριστερού Πράσινου Κόμματος, Κάτριν Γιακομπσντότιρ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Στο Ρέικιαβικ, εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν  έξω από το κοινοβούλιο  απαιτούν πλέον την παραίτηση όλων των μελών της δεξιάς κυβέρνησης.
 
 

Το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιο. Τα δύο κόμματα που την αποτελούν, το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας, διαθέτουν μαζί 38 έδρες στο 63μελές κοινοβούλιο. Θεωρητικά, ο Γιόχανσον θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, όμως το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό. Ο Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του.