X

30 χρόνια μετά, οι Ουκρανοί θυμούνται τα θύματα του Τσερνόμπιλ (Βίντεο)

Εκδηλώσεις μνήμης στην Ουκρανία, παρουσία του προέδρου Ποροσένκο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη.

Ant1news

Η Ουκρανία τέλεσε την Τρίτη μνημόσυνα για τα 30 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, η οποία μόλυνε μόνιμα τεράστιες εκτάσεις στην ανατολική Ευρώπη και ανέδειξε τις αποτυχίες του Σοβιετικού συστήματος.

Τις πρωινές ώρες της 26ης Απριλίου του 1986, μια προβληματική δοκιμή στο εργοστάσιο ραδιενέργειας της τότε Σοβιετικής Ουκρανίας προκάλεσε χημικές αντιδράσεις που δημιούργησαν νέφη ραδιενεργού υλικού και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Το θέμα των συνεπειών της καταστροφής δεν έχει λυθεί. Παραμένουν ένα μεγάλο βάρος στους ώμους του ουκρανικού λαού και έχουν ακόμα πολύ δρόμο να τις ξεπεράσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης.

 

31 εργάτες και πυροσβέστες πέθαναν αμέσως μετά το ατύχημα, οι περισσότεροι από ασθένειες λόγω της προσβολής από ραδιενέργεια. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με τη διαρροή ραδιενέργειας, όπως ο καρκίνος, ενώ ο συνολικός αριθμός και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες παραμένουν αντικείμενο συζήτησης.