X

Η μαύρη μουσουλμάνα υποψήφια για Πρόεδρος της Γαλλίας

Το «μαύρο αστέρι» της πολιτικής, όπως την αποκαλούν, είναι νέα, όμορφη και διεκδικεί την Προεδρία.

Ant1news

Υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 «κατεβαίνει» η Ραμά Γιαντ, μουσουλμάνα και υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επι Σαρκοζί.  

Η Γιαντ γεννήθηκε στη Σενεγάλη, προέρχεται από μορφωμένη οικογένεια και ο πατέρας της, Τζιμπρίλ, υπήρξε διπλωμάτης και προσωπικός γραμματέας του Σενεγαλέζου προέδρου Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ.

Σε ηλικία εννέα ετών μετακόμισε με τους γονείς της στη Γαλλία, φοίτησε σε Καθολικό σχολείο και αργότερα σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. 

Η υποψηφιότητα της έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες μέσω του γαλλικού καναλιού TF1. Με δεκαετή πολιτική πορεία ελπίζει πως το κόμμα της La France qui ose (Η Γαλλία που τολμά), θα βγει πρώτο και η ίδια θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

Το όνομά της έχει συζητηθεί πολύ στη Γαλλία. Έχει χαρακτηριστεί ως το «ατίθασο πνεύμα» του κεντροδεξιού κόμματος UMP ενώ σε δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν ως το πιο δημοφιλές πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής μαζί με τον Γάλλο πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ. 

 

Επι προεδρίας Σαρκοζί η Γιαντ είχε ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα για την κατάργηση τους μπούργκας στη Γαλλία και ήταν υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

 

Αν και «αγαπημένο παιδί» του Νικολά Σακροζί ο οποίος την έκανε γνωστή επιλέγοντας την ως εκπρόσωπο της προεκλογικής του καμπάνιας και στη συνέχεια αναθέτοντάς της υπουργεία, εξοργίστηκε  όταν η όμορφη πολιτικός άσκησε κριτική στην απόφασή του να καλέσει τον Καντάφι στη Γαλλία. Η φράση της για την πολιτική επίσκεψη του ηγέτη της Λιβύης, κατά την οποία ανέφερε ότι ο Καντάφι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη Γαλλία ως «χαλάκι για να σκουπίσει το αίμα από τα πόδια του», προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και πολλά δημοσιεύματα. 

 

Άλλο ένα «επεισόδιο» που σχολιάστηκε έντονα ήταν και οι αιχμές περι ρατσιστικής στάσης που είχε αφήσει εναντίον του τότε υπουργού Μετανάστευσης ο οποίος κατά το ταξίδι τους στη Δυτική Αφρική με τον Νικολά Σακροζί, της είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου:  «Έρχεσαι μαζί μας, ωραία. Δεν χρειάζεται όμως να γυρίσεις πίσω μαζί μας».