X

Οι λόγοι της παραίτησης Φάιμαν από την Καγκελαρία

Τι επικαλέστηκε ο Αυστριακός ηγέτης, ο οποίος εγκατέλειψε κάθε δημόσιο αξίωμα που κατείχε. Ποιός θα πάρει την θέση του.

Ant1news

Την παραίτησή του, «από όλα τα αξιώματα τα οποία κατέχει», υπέβαλε ο Αυστριακός Kαγκελάριος και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, βασική αιτία της αποχώρησής του  Βέρνερ Φάιμαν είναι η πρόσφατη επιτυχία της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο υποψήφιος του ακραίου κόμματος κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε το τιμόνι μιας Κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, το τελευταίο διάστημα βρισκόταν υπό πίεση από τη νεολαία του κόμματός του, αλλά και από σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές.

Αιτία της δυστοκίας τους ήταν αφενός η σκληρή γραμμή της χώρας αναφορικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, η οποία θεωρήθηκε ξένη με την παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών, αφετέρου τα καταστροφικά για την Κεντροαριστερά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Όπως μάλιστα δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του Βέρνερ Φάιμαν, «το να έχει κανείς την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα δεν φτάνει».

Ο διάδοχος του και οι πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, τα καθήκονα του Βέρνερ Φάιμαν θα εκτελεί προσωρινά ο μέχρι σήμερα Αντικαγκελάριος της Αυστρίας.

Ο εκτελών χρέη Καγκελαρίου πλέον, Ρέινολντ Μιτερλέινερ, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν.

Σημειώνεται ότι οι επόμενες, τακτικές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία είναι προγραμματισμένες για το 2018.