X

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας

Παιδί προσφύγων, μανιώδης καπνιστής και λάτρης των κόμικς. Δείτε το προφίλ του 72χρονου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ant1news

Απόγονος προσφύγων είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν που κέρδισε οριακά τις εκλογές στην Αυστρία.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του  1944 στη Βιέννη. Ο πατέρας του ήταν παιδί Ρώσων αριστοκρατών που είχαν φύγει από τη Ρωσία μετά τη νίκη των μπολσεβίκων και είχαν καταφύγει στην Εσθονία. Εκεί γνώρισε την Εσθονή Άλμα και την παντρεύτηκε. Το 1940 το ζευγάρι έφυγε από τη χώρα και κατέφυγε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Γερμανία αλλά τελικά εγκαταστάθηκε στην Αυστρία. Τρία χρόνια αργότερα η οικογένεια αναγκάστηκε να ακολουθήσει ξανά το δρόμο της προσφυγιάς όταν οι σοβιετικοί κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της Αυστρίας. Εγκαταστάθηκε στο Τιρόλο, όπου όπως λέει ο ίδιος ο Αλεξάντερ, πέρασε ειδυλλιακά παιδικά χρόνια.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και τελείωσε το διδακτορικό του το 1970, ενώ 20 χρόνια αργότερα έγινε κοσμήτορας των Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης.  

Υπήρξε μέλος του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το 1994 εντάχθηκε στο Κόμμα των Πρασίνων και το 1999 ανέλαβε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

 

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίχθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν παντρεμένος για δεύτερη φορά, είναι πατέρας δύο παιδιών και υπέρμαχος του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

 

Δηλώνει λάτρης των κόμικς - ιδιαίτερα του Ντόναλτ Ντακ - και μανιώδης καπνιστής.

Στις 8 Ιουλίου θα ορκιστεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.