X

“Φλέγεται” η Γαλλία, δύο εβδομάδες πριν από το Εuro (βίντεο)

Χάος κυριεύει την Γαλλία. Διαδηλώσεις στις περισσότερες πόλεις και αποκλεισμοί ενεργειακών εργοστασίων. Παρέλυσαν πρατήρια καυσίμων και Μέσα Μεταφοράς.

Ant1news

Παραλύει η Γαλλία, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του Euro, με τα εργατικά συνδικάτα και την κυβέρνηση να παραμένουν αμετακίνητοι ο καθένας στην πλευρά του, με αφορμή την εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου.

Και χθες το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ απεργών και αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν τουλάχιστον 135.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με το εργατικό συνδικάτο CGT, διοργανωτή της διαδήλωσης, οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 300.000. Συνολικά έγιναν 77 συλλήψεις.

Τα επεισόδια δεν έγιναν μόνο στο Παρίσι, αλλά και στη Λυών, την Νάντη και το Μπορντώ, στην πόλη Τουρς και στη Χάβρη, στη Μασσαλία και στο Μονπελιέ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα, τόσο στην αγορά, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της χώρας. Τα πυρηνικά εργοστάσια, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, είναι στην πλειοψηφία τους υπό καθεστώς απεργίας, όπως και τα διυλιστήρια. Η διαχειρίστρια εταιρεία διανομής δικτύου υποχρεώθηκε να παράξει ενέργεια από τα στρατηγικά αποθεματικά της χώρας, ενώ ήδη εδώ και τέσσερις ημέρες χρησιμοποιούνται τα στρατηγικά αποθεματικά καύσιμα.

Η χθεσινή απεργία στα πυρηνικά εργοστάσια στοίχισε σχεδόν το 6% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, την ώρα που σχεδόν 12.000 πρατήρια καυσίμων δεν έχουν προμήθειες.

Να σημειωθεί ότι, τα στρατηγικά αποθεματικά σε ενέργεια και καύσιμα έχουν επάρκεια τεσσάρων και τριών μηνών, αντίστοιχα.

Απεργίες γίνονται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ άλλες έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα έναρξης του Euro. Τρένα, μετρό και αεροπλάνα κινδυνεύουν να παραλύσουν εντελώς, όπως και να χει, αφού δεν υπάρχουν επαρκή καύσιμα και ενέργεια.

Ο Ολάντ δεν κάνει βήμα πίσω, θεωρώντας τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις ό,τι σημαντικότερο έχει κάνει στη θητεία της. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, άφησε ανοιχτό «παραθυράκι» για βελτιώσεις ή τροποποιήσεις στο νόμο, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απόσυρσής του.

Οι απεργοί από την πλευρά τους, μόνο αυξάνονται, καταφέρνοντας να παραλύσουν τα πάντα στη χώρα και δεν προτίθενται να κάνουν πίσω, ούτε στο…όνομα του Euro. Απεναντίας, «φαντάζεστε πώς θα είναι το Euro χωρίς ρεύμα», δήλωσε χθες στα διεθνή ΜΜΕ ένα απεργός.