X

Φόβοι για 900 νεκρούς πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Τραγικός ο απολογισμός τριών ναυαγίων, την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στη Λιβύη και τις ιταλικές ακτές.

Ant1news


Τουλάχιστον 700 και μέχρι και 900 πρόσφυγες και μετανάστες ενδέχεται να πνίγηκαν στη θάλασσα την περασμένη εβδομάδα σε ναυάγια ανάμεσα στη Λιβύη και τις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  

Από την περασμένη Δευτέρα έχουν διασωθεί περί τους 14.000 άνθρωποι, αλλά ο αριθμός αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, διότι οι εκτιμήσεις βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων. 

«Δεν θα μάθουμε ποτέ τους ακριβείς αριθμούς», αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twiter η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμώντας ότι οι νεκροί της εβδομάδας μπορεί να φθάνουν τους 900, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για τουλάχιστον 700 νεκρούς.  

Διασωθέντες στο σικελικό λιμάνι Ποτσάλο δήλωσαν ότι ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε την Πέμπτη μετέφερε πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Frontex μετά το ναυάγιο του αλιευτικού και βάσει του αριθμού των επιζώντων, περί τους 550 ανθρώπους χάθηκαν στη θάλασσα. 

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ένοπλες συρράξεις, την ωμότητα των καθεστώτων και τη φτώχεια, συχνά δεν ξέρουν κολύμπι και δεν είναι εξοπλισμένοι με σωσίβια. Πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στους διακινητές για να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, το πιο επικίνδυνο πέρασμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες στον κόσμο.