X

Σε κατάσταση “συναγερμού” το Παρίσι (φωτο)

Μετακινήθηκαν οι “θησαυροί” σε Λούβρο και Ορσέ. Νέες βροχές αναμένουν οι μετεωρολόγοι. Υποχώρησε η στάθμη του νερού αλλά λίγο. Σε επιφυλακή άλλα 12 διαμερίσματα.

Ant1news

Σε συναγερμό παραμένει το Παρίσι καθώς η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους και οι στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Στο Κορμπέιλ Εσόν οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου επιπλέουν επίσης εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.


 

Σήμερα η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα υποχώρησε ελαφρά, για πρώτη φορά εδώ και μια εβδομάδα, καθώς έπεσε κάτω από τα 6,07 μ. γύρω στις 6.00 τοπική ώρα (7.00 ώρα Ελλάδας), αφού είχε ανεβεί έως 6,10 μ. στις 02.00, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πρόληψης Vigicrues.

 

Έπειτα από οκτώ ημέρες συνεχούς ανόδου των υδάτων, ο Σηκουάνας επανήλθε έτσι στο επίπεδο που είχε χθες στις 20.00 στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ένα ανώτατο όριο για την άνοδο της στάθμης του νερού. 

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε δηλώσει χθες ότι είναι "πιθανόν το επίπεδο να σταθεροποιηθεί μεταξύ 6,10 μ. και 6,40 μ. τη νύχτα". Επί του παρόντος, η στάθμη παραμένει κάτω από την πλημμύρα του 1982 (6,18 μ.) και απέχει μακράν από αυτήν, την ιστορική, του 1910 (8,62 μ.). Το "χειρότερο σενάριο" για το οποίο έκανε λόγο το υπουργείο ήταν το νερό να φθάσει τα 6,50 μ.

 

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία συνεχίζει να αναμένει βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίες όμως "δεν θα έχουν τίποτα κοινό" με εκείνες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται άλλα 12 διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτα, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.