X

Brexit “δείχνουν” οι εταιρείες στοιχημάτων και η Sun

Υπέρ του Brexit ποντάρουν οι “τζογαδόροι» την ώρα που η εφημερίδα Sun κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο “BeLeave in Britain”.

Ant1news


Δυναμική υπέρ του Brexit, της καμπάνιας του οποίου ηγείται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ενδεικτικό του κλίματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωζώνη είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sun: "BeLeave in Britain"

“Πέφτουν” οι αποδόσεις υπέρ της παραμονής

Πέφτουν οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου κατά του Brexit έπεσαν, ήδη, στο 59% από 78% την περασμένη εβδομάδα, με βάση τα στοιχήματα στο Betfair.

Οι πιθανότητες μειώθηκαν εξαιτίας τριών πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων στο Brexit.

Σε δύο νέες δημοσκοπήσεις της εταιρίας ΙCM για λογαριασμό του Guardian -μία τηλεφωνική και μία μέσω Ιντερνετ- το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής . Πριν από δύο εβδομάδες, τα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα της ICM ήταν 52% υπέρ του Brexit και 48% υπέρ της παραμονής.

Sun: BeLeave in Britain

Θέση ανοικτά υπέρ του Brexit παίρνει η εφημερίδα Sun, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, παρότι  η «ναυαρχίδα» του Μέρντοχ, από το 1981 και μετά δεν έχει κρύψει την περιφρόνησή της στην ευρωπαϊκή  ένωση, όπως σχολιάζει και ο Guardian.  Χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του πολιτικού σχολιαστή Ρόμπερτ Πέστον ότι ο «Ρούπερτ Μέρντοχ συνήθως δεν υποστηρίζει τους ηττημένους».

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη μάχζη μετραξύ των δύο στρατοπέδων στην Βρετανία καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της Γηραιάς Αλβιόνας αλλά ολόκληρης της Ε.Ε.

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης επιμένουν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ούτε Plan B, ούτε υποθέσεις εργασίας για την αποχώρηση. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, αν ένα κράτος-μέλος θέλει να αποχωρήσει από την «Ευρώπη των 28», θα πρέπει να εκφράσει σχετικό αίτημα και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.