X

Επί τάπητος σενάριο χάους σε περίπτωση Brexit

Απειλεί με απόσχιση η Σκωτία σε περίπτωση επικράτησης του Brexit. Ο Όσμπορν προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλέσει μια μαύρη τρύπα 30 δισ. στερλινών. Έτοιμη για όλα η Ε.Ε.

Ant1news

H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αν η βρετανική κυβέρνηση παραβιάσει την προβλεπόμενη διαδικασία εξόδου απειλούνται συνέπειες, οι οποίες στην ακραία περίπτωση μπορούν να φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής την στην Ε.Ε., με τεράστιες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την έξοδο της Βρετανίας και για χαοτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα. Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Ένα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.

 

30 δις στερλίνες η ζημιά του Brexit

Με τρείς δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν το Brexit να προηγείται, το στρατόπεδο του REMAIN (την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ) ρίχνει όλο το βάρος στις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα είναι μόνο σημαντικές αλλά θα πλήξουν, κυρίως, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το Brexit.

Με αριθμούς και στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλέσει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 30 δισ. στερλινών, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση του φόρου εισοδήματος, κατοικίας και κληρονομιάς καθώς επίσης με περικοπές δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα κοινωνικά επιδόματα. Ο κ. Οσμπορν κοστολόγησε μάλιστα και το ύψος των φορολογικών μέτρων και των περικοπών.

 

Απειλεί με απόσχιση η Σκωτία

Το ποσοστό των Σκωτσέζων ψηφοφόρων, που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, μπορεί να παραμένει υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των υπερμάχων του Brexit, όμως καταγράφει σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με 6 εβδομάδες πριν.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι εάν στην ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου επικρατήσει το Brexit, η Σκωτία, που επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επαναλάβει το δικό της δημοψήφισμα με στόχο την απόσχισή της από το Ηνωμένων Βασίλειο!

H πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι αν η Αγγλία βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής, τότε πιθανόν να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση όσων υποστηρίζουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.