X

Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ο δολοφόνος της Τζο Κοξ

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη από τη δολοφονία της 41χρονης βουλευτού των Εργατικών στη Βρετανία. Ανεστάλησαν όλες οι συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα.

Ant1news

Ο άνδρας που συνελήφθη για τη δολοφονία της βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης του Λονδίνου «Springbok Club», που πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Independent.

Ο 52χρονος Τόμας Μερ εμφανιζόταν ως υποστηρικτής της οργάνωσης σε διαδικτυακό της περιοδικό, το οποίο είχε κατά το παρελθόν στηρίξει το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. 

Την ίδια ώρα αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων γνωστοποιεί οτι είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ύποπτος ονομάζεται Τόμας Μέιρ.

 

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλευτή, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία εξάλλου υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή.

«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Το θύμα δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς από τον δράστη έξω από βιβλιοθήκη στο Μπίρστολ της βόρειας Αγγλίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης την κλώτσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο πριν απομακρυνθεί από το σημείο.

Παρά την εσπευσμένη διακομιδή της με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, η 41χρονη Κοξ υπέκυψε στα τραύματά της αργά το απόγευμα.

 

«Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι υπέκυψε στα τραύματά της», είπε η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ντι Κόλινς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτήρισε “τραγωδία” τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: «η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, προκαλεί σοκ. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας».

 

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση, η εκστρατεία “Stronger In”, που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. Την ίδια απόφαση, να αναστείλει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο.

Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.

 

Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

 

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.