X

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κύπρο - Απειλούνται σπίτια (φωτο)

Στα πρώτα σπίτια χωριού έχει φτάσει η πυρκαγιά. Ισχυρά και ανεξέλεγκτα τουλάχιστον τρία μέτωπα. Άνιση η μάχη των πυροσβεστών. Δύο ακόμα άτομα στο νοσοκομείο.

Ant1news

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα κύρια μέτωπά της στην Κύπρο, με τις φλόγες να απειλούν και σπίτια.

Τα χωριό Σπηλιά και Καννάβια έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ το χωριό Κουρδάλι είναι περικυκλωμένο από τις φλόγες.

Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια μέσα. Τα κυπριακά, που στο σύνολό τους βρίσκονται στον αέρα, συνδράμουν ελληνικά, βρετανικά, ιταλικά και ισραηλινά, ενώ  όσο αναμένονται κα γαλλικά, η Κομισιόν εξετάζει αίτημα που της έστειλε η Κύπρος για παροχή αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και επιβραδυντικού υλικού, για την πρόληψη της φωτιάς.

Οι περιοχές της Σολέας, της Ασίνου και τους Ευρύχου συνεχίζουν να φλέγονται, με πάνω από 16.000 στρέμματα γης να έχουν ήδη γίνει στάχτη. Στην Ασίνου κινδυνεύουν και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως η Παναγία Ασίνου.

 

Το σημείο είναι δύσβατο και είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά μέσα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

 

 

 

Στην περιοχή έχουν φτάσει συνεργεία της ηλεκτροδότησης, για να διακόψουν προσωρινά και για προληπτικούς λόγους το ρεύμα, καθώς και ασθενοφόρα. Ομάδες του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται εκεί  και μοιράζουν νερό και ξηρά στροφή.

Ο τραγικός απολογισμός όμως, δεν σταματά στις καταστροφές της φύσης, αλλά η Κύπρος θρηνεί και την απώλεια δύο πυροσβεστών, το όχημα των οποίων έπεσαν σε γκρεμό χθες. Σήμερα, ένας ακόμα πυροσβέστης έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια επιχείρησης, ενώ δύο ακόμα μεταφέρονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι, την ευθύνη για τη φωτιά που καίει για τρίτη μέρα τη Μεγαλόνησο, ανέλαβε ένας 12χρονος ο οποίος υποστήριξε ότι πήγε να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του παππού του, με αναπτήρα.  

 

 

 

 

 

Στην περιοχή βρέθηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

 

Τη συμπαράστασή του στους ελληνοκύπριους εξέφρασε και ο ηγέτης της Κατεχόμενης Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, όπως και ο ΟΗΕ.

Φωτογραφίες: KΥΠΕ, onlycy.com