X

“Bremain” προεξοφλούν αγορές και δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα παραμονής στην ΕΕ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Ράλι στις αγορές.

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης, την εξέλιξη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Οι κάλπες κλείνουν τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, οπότε θα υπάρξει και η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο Ισαάκ Καριπίδης, μυστικά exit polls που παρήγγειλαν τα hedge funds του Σίτι του Λονδίνου, οι Βρετανοί μάλλον έχουν επιλέξει την παραμονή στην ΕΕ με ποσοστό 52%, ενώ το 48% των Βρετανών θα πει ναι στο Brexit. 

Προβλήματα υπήρξαν με την επιστολική ψήφο απόδημων Βρετανών που ζουν σε Γαλλία, Αυστραλία και Ταϊλάνδη γιατί χάθηκαν στο ταχυδρομείο. Συνολικά υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο όσοι ψήφισαν με επιστολή στο σημερινό δημοψήφισμα. 

Θέματα δημιουργήθηκαν επίσης και με την μεταφορά ψηφοφόρων καθώς πλημμύρισαν σταθμοί τρένων στο Λονδίνο, ενώ υπήρξε κα συναγερμός για πυρκαγιά επίσης σε σταθμό τρένου, ο οποίος και εκκενώθηκε για λίγη ώρα.  

Ράλι επικράτησε το νωρίς το μεσημέρι στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ελπίζουν στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και δίνουν προβάδισμα υπέρ του Bremain και ανεβάζουν του δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως αυτό της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Με άνοδο άνοιξε και η Wall Street ενώ η στερλίνα τις πρώτες μεσημβρινές ώρες κινούνταν πάνω από το 1,49 δολάριο κάτι που έχει συμβεί από τις 28 Δεκεμβρίου.

Σημαντικός βέβαια είναι ο ρόλος των κρυφών δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούν διάφορες εταιρείες απουσία των exit polls.

Στις κάλπες από τις 7:00 το πρωί πηγαίνουν οι Βρετανοί παρά την καταρρακτώδη βροχή  για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να κρίνει το μέλλον της Βρετανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Κρίσιμος παράγοντας πάντως είναι ο κακός καιρός που επικρατεί απο το πρωί στην Βρετανία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδος) ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

 

Προβάδισμα παραμονής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα, πάντως με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις το “Bremain” επικρατεί του “Brexti”. Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard η δημοσκόπηση της Ipros Mori δίνει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα σε δείγμα 1.592 ατόμων το 52% τάσσεται με το πλευρό του Bremain και το 48% με το πλευρό του Brexit.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 12% των ερωτηθέντων παραδέχεται πως μπορεί να αλλάξει γνώμη ακόμη και την τελευταία στιγμή κάτι, όπως σχολιάζει η εφημερίδα θα διχάσει τη χώρα.

Ακόμη μία δημοσκόπηση όμως δίνει προβάδισμα στο Bremain και αυτή τη φορά σαρωτικό. Η διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Populus σε δείγμα 4.700 πολιτών έδινε προβάδισμα στο Bremain ανακοινώνοντας ότι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ψηφίζει το 55% έναντι 45% που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Και η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times, δίνει προβάδισμα στο Bremain.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Ένα πιθανό Brexit τρομάζει τους Βρετανούς και από το πρωί σχηματίζουν ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προκειμένου να "διώξουν" από πάνω τους τις λίρες Αγγλίας και να προμηθευτούν ξένα νομίσματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, σε περίπτωση που οι Βρετανοί αναδείξουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ η αγγλική λίρα θα υποτιμηθεί τουλάχιστον 20%. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι πως οι πωλήσεις συναλλάγματος την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 74% σε σχέση με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς.

Καμπανάκια από τους ισχυρούς

Ρευστή είναι η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο, με τις παγκόσμιες αγορές να βρίσκονται εν αναμονή του αποτελέσματος. Οι G7 ήδη προετοιμάζουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το πρώτο αποτέλεσμα. Σε αυτό θα τονίζεται η ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδόσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιέν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

Στην μάχη της προπαγάνδας, πάντως, τα δύο στρατόπεδα χρησιμοποίησαν μέχρι τελευταία στιγμή πολλές διασημότητες και κάθε άλλο μέσο για να πείσουν τους αναποφάσιστους.