X

“Γκαζώνει” η ΕΕ – “Φρενάρουν” οι Βρετανοί το Brexit

Fast track "διαζύγιο" θέλει η ΕΕ. Ζητούν να καταθέσει την Τρίτη το αίτημα εξόδου.  "Δεν βιαζόμαστε" λέει το Λονδίνο. Κρίση και αποχωρήσεις "μαστίζουν" στους Εργατικούς.

Ant1news

Άμεσο «διαζύγιο» με την Βρετανία θέλουν οι Ευρωπαίοι και το τονίζουν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αποτεέσμα του δημοψηφίσματος και δη από την ώρα που ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Οκτώβριο και να αφήσει το θέμα στα χέρια του διαδόχου του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους τονίζουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και ζητούν την άμεση κατάθεση του σχετικού αιτήματος.

Ηδη η ΕΕ έχει ορίσει τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, έναν Βέλγο διπλωμάτη ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην Bild ζήτησε από την Βρετανία να καταθέσει αίτημα μέχρι την Τρίτη, όποτε αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

«Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή» είπε ο Σουλτς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την Σύνοδο Κορυφής και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. 

Μια πιο ήπια προσέγγιση επέλεξε η Άγκελα Μέρκελ που ζήτησε νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και καλό κλίμα στις συνομιλίες. Η γερμανίδα Καγκελάριος συναντάται τη Δευτέρα με τον  Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 

Οι Βρετανοί πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταθέσουν άμεσα το αίτημα και «φρενάρουν» την έναρξη των διαδικασιών.

Το Λονδίνο, δια στόματος του υπουργού Επιχειρήσεων, Σαγίντ Τζαβίντ διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50» που αφορά τον μηχανισμό αποχώρησης μιας χώρας- μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κρίση στο Εργατικό Κόμμα μετά το Brexit

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί βρίσκονται σε βαθιά κρίση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έδειξε Brexit και ήδη ο Κόρμπιν μετράει πολλές απώλειες