X

Νικητής χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι

Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Τρίτη δύναμη οι  Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου το ποσοστό της αποχής.

Ant1news


Οι Ισπανοί ψηφοφόροι που προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες, έδειξαν και πάλι πως δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 22,79% και 85 έδρες, οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και οι Ciudadanos 12,94% και 32 έδρες. Παρά τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι, για την απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζονται 176 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών.

Η Ισπανία φαίνεται να παραμένει σχεδόν μπροστά σε μία ίδια κατάσταση με εκείνη που ξημέρωσε την επαύριο της εκλογικής αναμέτρησης του Δεκεμβρίου, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα διαψεύδουν την αρχική εικόνα που προβλήθηκε από τη δημοσίευση των exit polls. 

Eπιβεβαιώνεται πως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η πρώτη δύναμη, με 137 έδρες, 12 περισσότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η άνοδος μοιάζει να οφείλεται στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος έθεσε ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών. Πράγματι, το κεντροδεξιό κόμμα παραμένει στην τέταρτη θέση, αλλά μακράν επίσης από τα προηγούμενα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας μόνο 32 έδρες. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα καταβυθίζεται επίσης κι η φιλοδοξία του ηγέτη του Άλμπερτ Ριβέρα να καταστήσει το κόμμα ρυθμιστή των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων.

Τα αποτελέσματα έφεραν όντως ανατροπή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών( PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos. Μόνο που η ανατροπή αυτή αναφερόταν στη διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές να κατακρημνίζονται και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη" της στήριξης μίας κυβέρνησης των Podemos, ή την εξαφάνισή τους απότον εκλογικό χάρτη. Οι Σοσιαλιστές αντέχουν στη δεύτερη θέση χάνοντας μόνον μία έδρα (85), ενώ οι Unidos Podemos παραμένουν στα ίδια ποσοστά που είχαν μαζί τα δύο κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, με 71 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την αποχή έφτασε το 30, 21%, στα επίπεδα δηλαδή των εκλογών του Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα της Μαδρίτης και της Καταλονίας.

 

Έπεσαν έξω τα exit polls 

Τα επίσημα αποτελέσματα διέψευσαν τα exit polls, που έδιναν τη δεύτερη θέση στους Podemos και την τρίτη θέση στους Σοσιαλιστές.

Το exit poll του δικτύου TVE που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), έδινε στο κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ποσοστό 28,48% και τις περισσότερες έδρες, μεταξύ 117 και 121.

Οι Unidos Podemos, συμμαχία του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), έβγαιναν δεύτεροι με ποσοστό 25,61% και 91-95 έδρες. Στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ , με 81-85 έδρες (21,98%)