X

Στο βρετανικό κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Παρουσιάζεται το σχέδιο νόμου έντεκα βουλευτών από διάφορα κόμματα. Ποιοι υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Ant1news

Σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών στην Ελλάδα καταθέτει σήμερα διακομματική επιτροπή βουλευτών στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Τους βουλευτές στηρίζει η Βρετανική Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Μαρκ Γουίλιαμς, Βρετανός βουλευτής, θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου το απόγευμαμ, έχοντας στο πλευρό του έντεκα ακόμα βουλευτές από διάφορα κόμμαρα.

«Αν υπήρχε δικαιολογία για την αρπαγή αυτών των γλυπτών προκειμένου να είναι ασφαλή στις αρχές του 1800 τώρα αυτή δεν υπάρχει πια. Αυτά τα αριστουργήματα αρπάχτηκαν παράνομα και αποκόπηκαν από τον Παρθενώνα», δήλωσε ο Γουίλιαμς. Και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει το Κοινοβούλιο να ακυρώσει αυτά που συνέβησαν πριν από 200 χρόνια». Είπε ακόμα ότι είναι καιρός το κοινοβούλιο να προχωρήσει σε μια ευγενή πράξη και να διορθώσει ένα κακό 200 ετών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times, δύο στους τρεις Βρετανούς τάσσονται υπέρ της επιστροφής, ενώ σε δημοσκόπηση της Ipsos –Mori, αποτυπώθηκε ότι, το 69% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της επιστροφής και 13% κατά.