X

Σοκ στην Γαλλία: Πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια

Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Τουλάχιστον 80 νεκροί, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Σοκάρουν οι εικόνες.

Ant1news

Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 84 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σκοτώθηκαν στην επίθεση στη μεγαλούπολη της νότιας Γαλλίας, όπου ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 150. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι 18 από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην Νίκαια άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί.

Στο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι  κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

 

Ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί έγραψε στο Twitter ότι "Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας".

 

Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

 



Σύμφωνα με τον Εστροζί μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε ο Εστροζί μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

 

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. «Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε αυτή η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας). Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

 

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.



Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

 

Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.