X

Τρομοκρατική επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου (Βίντεο)

Τουλάχιστον εννέα νεκροί και πολλοί τραυματίες. Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας. Άφαντοι οι δράστες. Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών.

Ant1news

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μόναχο, όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε εμπορικό κέντρο, σκορπώντας τον θάνατο.

Ημιαυτόματα όπλα έφεραν οι δράστες της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου, ενώ ένας εξ αυτών φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel.

Ισχυρές δυνάμεις της γερμανικής Aστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή και σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσής τους.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως υπάρχουν τουλάχιστον 9 νεκροί και περισσότεροι από 20 τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε στο Olympia-Einkaufszentrum (OEZ), το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βαυαρίας.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας από τους δράστες της επίθεσης, σε ερασιτεχνικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, όπως μεταδίδει αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους Τούρκους («παλιο-Τούρκοι», σε ελεύθερη απόδοση) και φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο διακρίνεται ένοπλος να πυροβολεί:

 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, ένας εκ των δραστών έβαλε τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στο κεφάλι.

 

Οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τον δρόμο, ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία με το μετρό σε όλη την πόλη. Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν όλους τους δημόσιους χώρους.

 

Στο μεταξύ στο Μόναχο, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

 

Η Αστυνομία του Μονάχου αντιμετωπίζει το επεισόδιο ως «τρομοκρατική ενέργεια», μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, οι Αρχές θεωρούν πως οι δράστες είναι τρεις και όχι ένας, όπως πίστευαν αρχικά.

 

Προσωπικό στο εμπορικό κέντρο κρύβεται ακόμη μέσα στο κτίριο, είπε μια υπάλληλος μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε η εμποροϋπάλληλος αυτή. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχουμε καμιά επιπλέον πληροφορία, κρυβόμαστε στο πίσω μέρος, στον χώρο αποθήκευσης. Δεν μας έχει πλησιάσει κανένας αστυνομικός ακόμη», συμπλήρωσε η υπάλληλος.

 

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

 

 

Οι δράστες της επίθεσης παραμένουν άφαντοι. «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε που βρίσκονται οι δράστες», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Τόμας Μπάουμαν.

 

 

Πανικόβλητοι πελάτες εγκαταλείπουν εσπευσμένα το εμπορικό κέντρο: