X

Έγκλημα πολέμου η καταστροφή μνημείων πολιτισμού

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδικάζει, για πρώτη φορά, υπόθεση καταστροφής Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ant1news


Δίκη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλήματος πολέμου, που αφορά την καταστροφή μνημείων πολιτισμού, διεξάγεται για πρώτη φορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η υπόθεση αφορά την καταστροφή, από φανατικούς ισλαμιστές, 14 ιστορικών μαυσωλείων στην πόλη Τιμπουκτού, στην έρημο του Μάλι

Η δίκη του Άχμαντ Αλ Φάκι Αλ-Μάχντι, που ηγήθηκε της καταστροφής στην πόλη η οποία η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ξεκίνησε την Δευτέρα και θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Ο Αλ-Μάχντι δήλωσε «ένοχος» -και αυτό συμβαίνει επίσης πρώτη φορά στο ΔΠΔ- για τις κατηγορίες και πως «έχει μετανιώσει βαθιά για τις πράξεις του που του προκαλούν πόνο».

Παράλληλα προέτρεψε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να μη διαπράξουν ανάλογες ενέργειες, διότι «δεν θα προσφέρουν κανένα καλό στην ανθρωπότητα».

Ο Αλ-Μάχντι, που αντιμετωπίζει ποινή έως 30 χρόνια, ελπίζει η φυλάκισή του «να βοηθήσει ώστε να απαλλαγεί από τα κακά δαιμόνια που τον κατέλαβαν».

Οι καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από φανατικούς ισλαμιστές ως “σύμβολα ειδωλολατρίας”είναι συχνό φαινόμενο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Παλμύρα και άλλα μνημεία του Ασσυριακού πολιτισμού στην περιοχή του Τίγρη και του Ευφράτη.