X

Νεκροί και εγκλωβισμένοι από τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Σοκ προκαλεί ο αριθμός των αγνοούμενων που ξεπερνάει τους 150. Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά. Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού.

Ant1news

Σε τουλάχιστον 120 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό 6,2 Ρίχτερ που χτύπησε την Ιταλία τα ξημερώματασύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera.

Ωστόσο, σοκ προκαλεί ο αριθμός των αγνοούμενων που ξεπερνάει τους 150. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας εκτιμούνι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος.Ο σεισμός ισοπέδωσε πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας.

 Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Το χωριό Αματρίτσε ουσιαστικά ισοπεδώθηκε και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται εκεί. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

 

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπεια ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων. Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

  

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

  

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. 'Αλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.


 

Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.