X

Ιταλία: “σβήνουν” οι ελπίδες στα ερείπια

Τουλάχιστον 250 οι νεκροί σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην περιοχή. Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες.

Ant1news

Μουδιασμένη η Ιταλία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθεί τον αριθμό των θυμάτων, από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, να αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, τα οποία αναθεωρήθηκαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε τις κεντρικές περιοχές της χώρας είναι 250.

Επιβεβαιώνεται όμως ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία είναι 264, ενώ μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε οι νεκροί ξεπερνούν τους 200.

Σε ό,τι αφορά τις μετασεισμικές δονήσεις, σήμερα το πρωί στις 07:00 είχαν φθάσει συνολικά τις 470. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχισθούν όσο υπάρχει ελπίδα να βρεθούν επιζώντες. Οι σεισμοπαθείς άλλωστε ξεπερνούν τους 2.500.

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

 

Σύμβολο της τραγωδίας το ξενοδοχείο Roma

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε. Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία 120 χρόνων και 40 δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν κλεισμένα.

Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

 

Η πόλη Νόρτσα φωτεινή εξαίρεση στις καταστροφές

Μέσα από τον ορυμαγδό του χθεσινού καταστροφικού σεισμού στη βόρεια Ιταλία και στις ανατριχιαστικές εικόνες με τα ερείπια, τις οιμωγές για τους νεκρούς και τους δεινοπαθούντες αστέγους στα ορεινά χωριά γύρω από το Ακούμολι, το μικρό χωριό της Νόρτσα (Norcia) είναι το μόνο που δεν χωρά μέσα σε τούτη την εικόνα καταστροφής, καθώς μολονότι απείχε 17 χλμ από από το επίκεντρο του Εγκέλαδου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, ούτε θύματα όπως αλλού...

Ο λόγος για την σωτηρία της μικρής τούτης γραφικής κοινότητας, που μάλιστα ήταν γεμάτη τουρίστες, σε μία επικερδέστατη χρονιά για την περιοχή της, δεν οφείλεται σε θεία παρέμβαση, όσο στην προνοητικότητα των κατοίκων και της τοπικής αρχής να ανακαινίσει και να στερεώσει όλα τα κτήρια βάσει αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Σήμερα θα δει κανείς στη Νόρτσα σχετικά μικρές ζημιές κι ελαφρότατους τραυματισμούς, «ασήμαντες» απώλειες σε σχέση με την ισοπέδωση που παρατηρείται σε άλλες γειτονικές της κοινότητες.

Οι αρχές του χωριού είχαν ξεκινήσει την αντισεισμική θωράκιση, πρώτα μετά τον θανατηφόρο σεισμό στην περιοχή του 1979 και πολύ περισσότερο με τον επόμενο μεγάλο, καταστροφικό, σεισμό του 1997. Κι όπως φαίνεται η επιχείρηση απέδωσε…