X

Θρήνος, τρόμος και συνεχείς μετασεισμοί στην Ιταλία

Μετασεισμοί προκάλεσαν νέα κατάρρευση σε πτέρυγα δημοτικού σχολείου. "Σβήνουν" οι ελπίδες στα χαλάσματα. Κι άλλες σοροί εντοπίστηκαν στα συντρίμμια.

Ant1news

Ανείπωτος είναι ο πόνος στην Κεντρική Ιταλία, στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 290, καθώς η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναθεώρησε προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό, ενώ «σβήνουν» και οι τελευταίες ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα.

Την ίδια ώρα, το έδαφος συνεχίζει να σείεται, ενώ μετασεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το απόγευμα, προκάλεσαν νέα κατάρρευση πτέρυγας του ήδη σοβαρά κατεστραμμένου δημοτικού σχολείου του Αματρίτσε, «Ρόμολο Καπράνικα».

Το σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πρώτη, κυρίως, σεισμική δόνηση. Ο ιταλικός Τύπος, παράλληλα, αναφέρεται με έμφαση στο ότι το σχολικό συγκρότημα είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια, και θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να εφαρμοσθεί ό,τι ακριβώς προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία.

Οι σημερινές μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Λ’ Ακουϊλα, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης ήταν στην σεισμόπληκτη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες ταυτοποίησης πολλών θυμάτων του σεισμού, με τους συγγενείς να ερωτώνται για συγκεκριμένα στοιχεία των αγνοούμενων συγγενών τους, όπως τατουάζ ή σημάδια στο σώμα τους.

 

Και άλλες σοροί εντοπίστηκαν κάτω από τα χαλάσματα

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης πιστεύουν ότι εντόπισαν και άλλες σορούς που έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη Αματρίτσε, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε πολλές περιοχές στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

Οι κάτοικοι της πόλης εκτιμούν ότι έως και 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών λένε  ότι εντόπισαν τρεις σορούς στο Ξενοδοχείο Ρόμα, στο Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε. Ο αντιδήμαρχος Τζιανλούκα Καρλόνι είπε ότι η σωρός του θείου του δεν έχει ανασυρθεί από το ξενοδοχείο, το οποίο είναι συνήθως γεμάτο αυτήν την εποχή του χρόνου λόγω ενός φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται.

Οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της πληγείσας περιοχής σταμάτησαν πριν από δύο ημέρες, όμως οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους στο Αματρίτσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι τα στελέχη της προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα στο ξενοδοχείο Ρόμα και να φτιάξουν ένα ασφαλές μονοπάτι με στόχο να ανασύρουν τις τρεις σορούς όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τα μουσεία σε ολόκληρη την Ιταλία προσέφεραν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εισιτηρίων σήμερα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, ενώ οι ποδοσφαιρικές ομάδες τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από τους αγώνες της Κυριακής ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα.

 

Εξάλλου, του γύρο του κόσμου κάνει συγκλονιστικό βίντεο, με έναν σκύλο που κάθεται επί ώρες δίπλα στο φέρετρο του αφεντικού του.