X

Η δημοσιογράφος που ανακοίνωσε τον Β’ Παγκόσμιο έγινε 105 χρονών

Πρόκειται για ένα «θρύλο» της δημοσιογραφίας. Πως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία, ενώ ήταν μιας βδομάδας δημοσιογράφος.

Ant1news

Η Clare Hollingworth, που έκλεισε τα 105 της χρόνια χθες είναι αναμφίβολα ένα ιστορικό πρόσωπο. Πρόκειται για τη δημοσιογράφο που έδωσε την είδηση της εισβολής της Γερμανίας στην Πολωνία, την έναρξη δηλαδή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Clare Hollingworth, βρισκόταν σε αποστολή στην Πολωνία για λογαριασμό της Daily Telegraph, έχοντας θητεία ως δημοσιογράφος μόλις 7 ημέρες. Με δεδομένη την ένταση στα σύνορα με τη Γερμανία, έπεισε τον γενικό πρόξενο της Βρετανίας στο Κατοβίτσε, να της δώσει το αυτοκίνητο και τον σοφέρ του, για να κάνει ρεπορτάζ στα Γερμανοπολωνικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ είδε την κινητικότητα των γερμανικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης και το πρωί της 31ης Αυγούστου τηλεφώνησε την Βρετανική Πρεσβεία στην Βαρσοβία για να αναφέρει την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

 

Μάλιστα οι Βρετανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν και για να τους πείσει έβγαλε το τηλέφωνο έξω από το παράθυρο προκειμένου να ακουστούν οι ήχοι των εχθροπραξιών.

Κατά την διάρκεια της καριέρας της κάλυψε τις συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, στην Αλγερία, στην Κίνα, στο Άντεν και στο Βιετνάμ. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στους επιζώντες της βομβιστικής επίθεσης το 1946 στο ξενοδοχείο King David στην Ιερουσαλήμ με 90 νεκρούς.

 

Ήταν επίσης η δημοσιογράφος που πήρε πρώτη συνέντευξη από τον Σάχη του Ιράν και δεκαετίες αργότερα εκείνη που του πήρε την τελευταία συνέντευξη. Με άλλα λόγια για Clare Hollingworth, έχει ζήσει και έχει μεταδώσει όλη την σύγχρονη ιστορία του κόσμου και χθες έκλεισε τα 105 της χρόνια.