X

Ισπανία: Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ραχόι

Οι σοσιαλιστές της Ισπανίας αποφάσισαν να αφήσουν τον Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει, έπειτα από ένα πολιτικό αδιέξοδο 10 μηνών στη χώρα.

Ant1news

Μετά από περίπου 300 ημέρες πολιτικού αδιεξόδου η Ισπανία θα αποκτήσει κυβέρνηση.

Στη συνεδρίασή του, το αντίπαλο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κλήθηκε να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει εν όψει της νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάνο Ραχόι. Τελικά επικράτησε η γραμμή της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης -που θα λύσει τα χέρια στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος.

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά» την επιλογή της αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή στο τέλος του μήνα.  

Οι διαφωνίες για την στρατηγική του κόμματος είχαν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό του, αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

Ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Οι αντίπαλοί του προτιμούσαν να υπομείνουν την ήττα τους και να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Η αποχή του PSOE ήταν και ο μόνος τρόπος να μην γίνουν οι τρίτες εκλογές, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυόταν.