X

Τρόμος και συντρίμμια μετά τον σεισμό στην Ιταλία (βίντεο)

Ο σεισμός που χτύπησε την Ιταλία είναι ο ισχυρότερος από το 1980. Τουλάχιστον 30.000  οι άστεγοι. Πάνω από 200 μετασεισμοί. Είκοσι οι τραυματίες.

Ant1news

Τις πληγές της μετρά η Ιταλία η οποία το πρωί της Κυριακής συγκλονίστηκε από σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αποτελεί τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980. 

Τουλάχιστον 30.000 είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μόνον στην περιφέρεια Μάρκε είναι 25.000.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώ ς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Aπό τον σεισμό καταστράφηκε η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορρά μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότιο άκρο της ιταλικής χερσονήσου. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στην Ρώμη. Εκεί, οι Αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους. 

 

Από την μεγάλη δόνηση, στις 7.40, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Τσελέντης στον ΑΝΤ1: το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα 

Για τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την γειτονική Ιταλία, με τελευταία την χθεσινή των 6, 5 Ρίχτερ μίλησε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στην πρωινή ενημερωτική του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα".

Όπως τόνισε η σεισμική ακολουθία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια» είπε χαρακτηριστικά.  Την ίδια στιγμή, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα.