X

Παραίτηση Ρέντσι μετά το συντριπτικό “όχι” στο δημοψήφισμα

Παραδέχτηκε την ήττα του στο δημοψήφισμα και παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι. Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Δείτε ζωντανά τη ροή των αποτελεσμάτων.

Ant1news

Την ήττα του στο δημοψήφισμα της Ιταλίας παραδέχτηκε ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε διάγγελμα που έκανε λίγο πριν από τη 1:30 το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλλει την παραίτησή του. 

O Ρέντσι ανέλαβε την ευθύνη της συντριπτικής ήττας του «ναι», το οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ωρών φτάνει σχεδόν τις 20 μονάδες διαφοράς από το «όχι». Στο διάγγελμά του κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι, παραμένουν προσκολημμένοι στις καρέκλες του, ενώ σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης είχε προηγουμένως ζητήσει την παραίτησή του. 

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο κλείσιμο του διαγγέλματός του, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι, θα συμμετέχει στην μεταβατική περίοδο για την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία. 

Ρέντσι: Αναλαμβάνω την ευθύνη και παραιτούμαι 

«Ήταν μία γιορτή της Δημοκρατίας, με συμμετοχή που ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Το πλαίσιο, παρά τις αντιμαχίες, πλησίασε πολύ στο Σύνταγμα. Δώσαμε στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφραστούν για το Σύνταγμα. Το ‘όχι’ κέρδισε με αδιαμφισβήτητο τρόπο, θέλω να συγχαρώ τους υποστηρικτές του όχι, οι οποίοι αναλαμβάνουν ευθύνες για νέες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Προσπαθήσαμε, δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι εσείς. Όποιος μάχεται για μια ιδέα δεν μπορεί να ηττηθεί. 

 

Δεν χάνουμε την πίστη, ακόμα κι αν χάσαμε μια μάχη. Παραδέχομαι με δυσκολία ότι έχασα, δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στην νίκη και πίστεψέ με έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου.

Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που υπόκειται στην κριτική όλων, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να το αλλάξει.

Κάποιος που χάνει, δεν μπορεί να πάει για ύπνο. Έζησα σπουδαίες στιγμές σε αυτό το Μέγαρο.

Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Υπάρχει συνέχεια, βλέπουμε όλους αυτούς τους ηγέτες που μένουν προσκολλημένοι στις καρέκλες τους, ήθελα να μειώσω αυτές τις καρέκλες», είπε μεταξύ άλλων ο Ματέο Ρέντσι .

Σαρωτικά υπέρ του "όχι" τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, κραχ στο ευρώ

Τα πρώτα αποτελέσματα  του ιταλικού δημοψηφίσματος, συμφωνώντας απολύτως με τα exit polls, δίνουν σαφές προβάδισμα στο «όχι», που ερμηνεύεται και ως «όχι» στον Ιταλό Πρωθυπουργό.

 

Δείτε εδώ ζωντανά τη ροή των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας

Στην ανακοίνωση των exit polls αντέδρασε καταρχίν το ευρώ, το οποίο σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ, με τις αγορές και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να «κοιτούν» εναγωνίως προς την Ρώμη, αναμένοντας για το αποτέλεσμα,  φοβούμενοι πολιτικές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο και κατάρρευση των ήδη πληγωμένων ιταλικών τραπεζών.

Παραίτηση Ρέντσι ζήτησε η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση ζήτησε εξ αρχής την παραίτηση Ρέντσι, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ρενάτο Μπρουνέτα να δηλώνει ότι, «ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν». Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί «στα επόμενα λεπτά» και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Ο Πέπε Γκρίλο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, δήλωσε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Γένοβα:  «κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε».