X

Η Αυστρία γιόρτασε την απόρριψη του ακροδεξιού Προέδρου (βίντεο)

Σε πανηγυρικό κλίμα κύλησε η νύχτα της Κυριακής στη Βιέννη, μετά την ανάδειξη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στην προεδρία της χώρας.

Ant1news

Μήνυμα ελπίδας έστειλε στην Ευρώπη η ιστορική νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας.

«Δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολή αν πω σήμερα ότι βλέπω το κόκκινο – άσπρο – κόκκινο, τη σημαία της Αυστρίας, να στέλνει μήνυμα ελπίδας και αλλαγής, που ξεκινά από την Αυστρία και πηγαίνει σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης», είπε ο αριστερών καταβολών ανεξάρτητος υποψήφιος Βαν ντερ Μπέλεν, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Προηγουμένως, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ είχε παραδεχτεί την ήττα του, μέσω μηνύματος στο Facebook, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit polls και των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν έκλεισε το «δρόμο» στο να υπάρξει ο πρώτος ακροδεξιός Πρόεδρος στην Ευρώπη, μέσω μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης.

Στα αποτελέσματα του 99% των καταμετρημένων ψήφων, ο Πράσινος υποψήφιος προηγείται του Χόφερ με 53,3% έναντι 46,7%.

 

Κεντρικός άξονας της προεκλογικής εκστρατείας του Βαν ντερ Μπέλεν ήταν το επιχείρημα της αποτροπής εκλογής του πρώτου ακροδεξιού ηγέτη της Ευρώπης, ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το δημοψήφισμα των Βρετανών, το οποίο οδηγεί σε έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Αυστρία δεν πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο», έλεγε ο υποψήφιος για την αυστριακή Προεδρία, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι, «δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά».

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την ανάδειξή του, είπε ότι θα προσπαθήσει να είναι «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω από όλα Ευρωπαϊστής Πρόεδρος».

Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αυστρία ήταν ένα μήνυμα προς τους λαϊκιστές που εκμεταλλεύονται την οργή του κόσμου, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι υπέρ τους τόσο στην απόφαση για το Brexit, όσο και στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αν και ο Πρόεδρος στην Αυστρία δεν επιφορτίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες, η εκλογή του Πράσινου υποψηφίου έναντι του ακροδεξιού, είναι ένα θετικό σημάδι για τις εκλογές που έπονται το 2017 σε Γαλλία, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει αυξημένη επιρροή, για τη Γερμανία, όπου αυξάνονται οι ακραίες φωνές λόγω του προσφυγικού και στην Ολλανδία, όπου επίσης θα στηθούν κάλπες μέσα στο επόμενο έτος.

 

Την ίδια ώρα, ο Βαν ντερ Μπέλεν έτυχε υποδοχής ήρωα από τους περίπου 1500 υποστηρικτές του, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα ξενοδοχείου στη Βιέννη, κρατώντας σημαίες του νέου τους Προέδρου και τραγουδώντας το «We are the champions».