X

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρέντσι στον Πρόεδρο Ματαρέλα

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας υπέβαλε την παραίτηση του ιδίου και της Κυβέρνησής του, μετά την επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, έφθασε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτηση του ιδίου και της Κυβέρνησής του, μετά το ηχηρό «όχι» που είπαν οι Ιταλοί στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 59,11% ψήφισε «όχι» έναντι 40,89% που ψήφισε «ναι».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του "όχι" θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τη Γαλλία. Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στι France 2, δήλωσε πως η Ιταλία είναι «μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Αργότερα κατά την είσοδό του στο Eurogroup , όταν ρωτήθηκε αν η ιταλική πολιτική κρίση μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε: «Έχω εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους κρίση. Έχουμε τα μέσα για να αντισταθούμε σε οποιοδήποτε πολιτικό σοκ στην Ευρώπη».

«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν οι Ιταλοί» δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ο κ. Στάινμαγερ χαρακτήρισε την κρίση στην Ιταλία «κυβερνητική και όχι πολιτειακή».

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος λυπάται αλλά σέβεται την απόφαση του Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, μετά την ήττα του στο ιταλικό δημοψήφισμα» δήλωσε εκπρόσωπός της. «Η Γερμανίδα Καγκελάριος εργάστηκε πολύ καλά και με μεγάλη εμπιστοσύνη με τον Ματέο Ρέντσι αλλά φυσικά η δημοκρατική απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων γίνεται σεβαστή όπως και η απόφαση του Ιταλού Πρωθυπουργού» συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εισερχόμενος στο Eurogroup τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.  

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι κάποιες τράπεζες έχουν ζητήματα αλλά όχι όλος ο τραπεζικός τομέας. Πρόσθεσε ότι η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την Ευρωζώνη.