X

Βερολίνο: η επικήρυξη, η φυλάκιση και οι έρευνες για τον Τυνήσιο

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεαρού βρέθηκαν στην πόρτα του μοιραίου φορτηγού. Σε μια σύλληψη προχώρησαν οι αρχές. Ποιά στοιχεία "οδηγούν" τις έρευνες.

Ant1news

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεαρού Τυνήσιου Ανίς Άμρι εντοπίστηκαν στην πόρτα του μοιραίου φορτηγού που προκάλεσε την τραγωδία στην χριστουγεννιάτική αγορά του Βερολίνου, δαιψεύδοντας κάθε δισταγμό για το αν οι αρχές κυνηγούν τον σωστό άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, σε μία σύλληψη αλλά όχι του βασικού υπόπτου προχώρησαν χθες οι γερμανικές Αρχές, για το τρομοκρατικό χτύπημα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές Αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Άνις Άμρι, δεν τον έχουν ωστόσο εντοπίσει. Την Τετάρτη συνέλαβαν έναν 24χρονο Μαροκινό ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Αμπντελαχαμίντ Αμπαούντ, τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ο Redouane S φέρεται να ήταν αυτός που έβρισκε κρησφύγετα σε μαχητές του ISIS, σε Τουρκία και Ελλάδα την περίοδο Οκτωβρίου 2014 μέχρι την Άνοιξη του 2015, τα οποία χρησίμευαν ως «ορμητήρια» για την προετοιμασία επιθέσεων, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Γερμανίας.

Ο Μαροκινός φέρεται να διατήρησε τις επαφές με του με το Ισλαμικό Κράτος και μετά την είσοδό του στη Γερμανία, τον Μάιο του 2015, ενώ φέρεται να ήταν εις γνώση του τα σχέδια του Αμπαούντ και για την επίθεση στην ανατολική πόλη Βερβιέ του Βελγίου, πριν την επιδρομή τον Ιανουάριο του 2015 που οδήγησε στην διάλυση του πυρήνα.

Σύμφωνα με την Bild, την Τετάρτη συνελλήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον Τυνήσιο καταζητούμενο. Ωστόσο η Εισαγγελία, διαψεύδει την πληροφορία αυτή.

Πολλά γερμανικά μέσα μεταδίδουν επίσης ότι τα δακτυλικά αποτυπώματατου Ανίς Άμρι βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού.

Φυλακίστηκε στην Ιταλία ο Τυνήσιος

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί επιβεβαιώνουν ότι ο Τυνήσιος Άμρι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Σικελία.

Ο Τυνήσιος είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού της Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνης και του Παλέρμο της Σικελίας. Όταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της ισχύος των μέτρων ασφαλείας που είχαν υιοθετηθεί για το Άγιο Έτος των Καθολικών, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, παρουσία και των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

 «Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους κινδύνους που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Πρόσθεσε, όμως, ότι «οι Ιταλοί πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους».

Επικηρυγμένος με 100.000 ευρώ

Στην επικήρυξη του βασικού υπόπτου προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές, ζητώντας από το κοινό οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να τις οδηγήσει στη σύλληψή του.

Σε ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα αναφέρεται ότι, ο ύποπτος είναι 24 ετών, έχει ύψος 1,78, βάρος 75 κιλά, μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια και ονομάζεται Ανις Αμρί.

 

Παράλληλα, υπάρχει προειδοποίηση ότι ο καταζητούμενος μπορεί να είναι οπλισμένος και επικίνδυνος.

Ο Ανις Αμρί, όπως επιβεβαίωσε και ο πατέρας του, είχε φύγει πριν από επτά χρόνια από την Τυνησία, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Ιταλία και τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν στην Γερμανία.

Γερμανικές δικαστικές πηγές γνωστοποίησαν ότι ο ύποπτος ήταν υπό παρακολούθηση, καθώς οι Αρχές προσπαθούσαν να καταλάβουν αν σχεδίαζε να διαπράξει ληστεία, με σκοπό την αγορά όπλων για τη διάπραξη επίθεσης με τυχόν συνεργούς του.

Όταν δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε βάρος του στοιχεία, διέκοψαν την παρακολούθηση.

Τι ψάχνουν οι γερμανικές Αρχές

Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές εξετάζουν τα έγγραφα και μία ταυτότητα που εντοπίστηκαν στην καμπίνα του φορτηγού με την οποία έγινε η τρομοκρατική επίθεση, κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς εικάζεται από τις αρχές πως ο δράστης της επίθεσης πιθανότατα έχει τραυματιστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανέφερε ότι ο ύποπτος για την επίθεση κατοικούσε κυρίως στο Βερολίνο από τον Φεβρουάριο του 2016 και είχε βρεθεί πρόσφατα στο κρατίδιο. Στη Γερμανία είχε καταφθάσει τον Ιούλιο του 2015.

 

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές το αίτημά του περί χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο έως σήμερα δεν απελάθηκε, καθώς η Τυνησία αμφισβητούσε εδώ και πολλούς μήνες ότι ήταν υπήκοός της. Το Βερολίνο έκανε γνωστό, ότι μόλις σήμερα, από καθαρή σύμπτωση, η Τυνησία αναγνώρισε την υπηκοότητά του και έστειλε ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που θα επέτρεπε την απέλασή του.

Το ένταλμα σύλληψής του αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε 6 διαφορετικά ονόματα και 3 διαφορετικές εθνικότητες.

H γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ανέφερε ότι η γερμανική αστυνομία αναζητά το δράστη σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Έμεριχ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητούμε αυτόν τον ύποπτο. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση μιας επιτροπής της Μπούντεσταγκ, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της έρευνας. Αν και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου, οι βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν υπήκοο Τυνησίας.

«Πρόκειται για έναν Τυνήσιο (…) ηλικίας 21 έως 23 ετών», διευκρίνισε ο βουλευτής Στέφαν Μέγιερ, υπογραμμίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας «διαθέτει προφανώς πολλές ταυτότητες».

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο, που οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα», δήλωσε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Μέγιερ, ο άνδρας έφθασε «στη Γερμανία μέσω Ιταλίας εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση». «Υπάρχει επομένως μια σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του τρομοκρατικού κινδύνου» πρόσθεσε ο βουλευτής της CSU, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.