X

Νεκρός στο Μιλάνο ο μακελάρης του Βερολίνου

Νεκρός ο Ανίς Αμρί μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Αυξάνει τον αριθμό των απελάσεων η Γερμανία.

Ant1news

Νεκρός στο Μιλάνο έπεσε ο ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο μακελάρης του Βερολίνου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην περιοχή αυτή της Ιταλίας. Μάλιστα, τατυτοποίηθηκε ότι πρόκειται για τον Ανίς Αμρί από τα αποτυπώματά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ύποπτος ο οποίος ήταν πεζός, κλήθηκε από την αστυνομία να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία I Maggio στην περιοχή Sesto S.Giovanni, γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα.

Όταν του ζητήθηκε να δείξει την ταυτότητά του, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ένας εκ των αστυνομικών τραυματίστηκε από τα πυρά του υπόπτου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύμα στον ώμο.

 

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τους Ιταλούς συνεδέλφους τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την υπόθεση επιβεβαίωσε ότι ο Ανίς Αμρί είναι νεκρός.

 

«Ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Μιλάνο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία είναι χωρίς αμφιβολία ο Τυνήσιος ύποπτος», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.

 

«Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Κρίστιαν Μόριο, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του». «Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα», τόνισε ο Μινίτι ευχαριστώντας όλα τα σώματα ασφαλείας, «για τα οποία η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη». Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι δείχνει ότι το σύστημα, στο σύνολό του, είναι αποτελεσματικό.

 

Η ανακοίνωση του θανάτου του αποτελεί ανακούφιση για τη Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Λίγες ώρες αργότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πως σκοπεύσει να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων, συμπληρώνοντας ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως οι αρχές θα λάβουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εγγυηθούν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τις πρώτες σκηνές μετά τη συμπλοκή του υπόπτου με την αστυνομία:

Σε προηγούμενο τηλεγράφημά του το πρακτορείο επικαλούμενο την αστυνομία της Δανίας μετέδωσε ότι ένας άνδρας που μοιάζει με τον Τυνήσιο ύποπτο, Ανίς Αμρί, εθεάθη στην πόλη Άαλμποργκ, στη βόρεια Δανία, κι ότι η αστυνομία έχει καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς διεξάγεται επιχείρηση.

Νωρίτερα, το ραδιόφωνο του Βερολίνου rbb δημοσίευσε, στην ηλεκτρονική του σελίδα, βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Άνις Άνρι να βγαίνει από τζαμί της πόλης στην συνοικία Μοαμπίτ λίγο μετά την επίθεση.

Το βίντεο δείχνει επίσης ότι ο 24χρονος Τυνήσιος πέρασε από το σημείο αυτό και το προηγούμενο βράδυ της 14ης, αλλά και και το βράδυ της Τρίτη της 15ης Δεκεμβρίου λίγο πριν από την επίθεση. Στο τζαμί έγινε χθες έρευνα από τη Αστυνομία.

 

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, το συγκεκριμένο τζαμί είχε χαρακτηριστεί ως “τζαμί του Ισλαμικού Κράτους”, κάτι το οποίο αποδεικνύουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού και θα έπρεπε να είχε κλείσει.

 

Παράλληλα, σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Bild, στο οποίο καταγράφηκαν τα πρώτα λεπτά της πορείας θανάτου του φορτηγού στο Βερολίνο με τους 12 νεκρούς και τους 56 τραυματίες.

Όπως φαίνεται στο νέο αυτό βίντεο, το φορτηγό, το οποίο μετέφερε ατσάλινες ράβδους, βγαίνει από την πορεία του, αναπτύσσει ταχύτητα 60 χιλιομέτρων και εισβάλει στο χώρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο. Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται ο πανικός και οι πρώτες αντιδράσεις των αυτοπτών μαρτύρων μόλις αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί, ενώ από μακριά διακρίνονται και πανικόβλητοι άνθρωποι, οι οποίοι τρέχουν μακριά για να σωθούν.

Σε ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο AMAQ, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, διακρίνεται ο μακελάρης του Βερολίνου να ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Στο βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του, ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί απευθύνει μήνυμα στους συντρόφους του να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη «εναντίον των “σταυροφόρων” που βομβαρδίζουν μουσουλμάνους».