X

Η πρώτη αεροπειρατεία στη Μάλτα από το 1985

Σε μακελειό είχε καταλήξει η προηγούμενη αεροπειρατεία στο νησί, με κομάντος να πραγματοποιούν έφοδο έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Το θρίλερ με το Airbus A320 της Afriqiyah Airways που κατέλαβαν αεροπειρατές και απειλούν να το ανατινάξουν ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες στη Μάλτα.

Η τελευταία φορά που αεροπειρατές κατέλαβαν αεροσκάφος και το οδήγησαν στη νησιωτική χώρα ήταν πριν από 31 χρόνια.

Ήταν 23 Νοεμβρίου του 1985 όταν αεροσκάφος της Egypt Air με 89 επιβαίνοντες που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Κάιρο κατελήφθη από τρεις Παλαιστίνιους τρομοκράτες που το οδήγησαν στο νησί, για να ακολουθήσει ένα 24ωρο θρίλερ το οποίο κατέληξε σε λουτρό αίματος!

62 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο όταν Αιγύπτιοι κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο αεροσκάφος. Ένας εκ των τριών αεροπειρατών επέζησε και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

 

 

Πριν από 43 χρόνια, ο τότε Πρωθυπουργός της Μάλτας, Ντομ Μίντοφ, κατάφερε να επιτύχει την απευλευθέρωση 247 επιβατών και 8 μελών του πληρώματος ενός Boeing 747 Jumbo Jet της KLM, το οποίο κατέλαβαν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ενώ πετούσε πάνω από το Ιράκ και το οδήγησαν στη Μάλτα. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ και είχε προορισμό το Τόκιο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Βηρυτό.

 

Οι αεροπειρατές άφησαν ελεύθερους τους επιβαίνοντες με αντάλλαγμα τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Μάλτα και έφθασε στο Ντουμπάι όπου τελικά οι αεροπειρατές παραδόθηκαν.