X

Πυροβολισμοί στο Λούβρο

Άνδρας οπλισμένος με ματσέτα που επιτέθηκε σε αστυνομικούς φωνάζοντας "ο Θεός είναι μεγάλος" δέχθηκε πυρά στρατιωτών. Υπο κράτηση δεύτερο άτομο με ύποπτη συμπεριφορά.

Ant1news

Συναγερμός σήμανε ξανά στο Παρίσι, μετά τους πυροβολισμούς έξω από το μουσείο του Λούβρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας που κρατούσε μια βαλίτσα επιχείρησε να εισέλθει στο μουσείο.Ένας απο τους στρατιώτες που φρουρούν τον χώρο προσπάθησε να τον σταματήσει, τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι και του επιτέθηκε φωνάζοντας "ο Αλλάχ είναι μεγάλος". 

Αστραπιαία ένας συνάδερφος του πυροβόλησε πέντε φορές εναντίον του δράστη. Ο ύποπτος έχει τραυματιστεί αλλά είναι ζωντανός και βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσε  ο αρχηγός της αστυνομίας ένας άνδρας οπλισμένος με τουλάχιστον μία ματσέτα «όρμησε» σήμερα το πρωί πάνω σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι «φωνάζοντας Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). Πρόσθεσε πως η αστυνομία πιστεύει ότι είχε πρόθεση να πραγματοποιήσει μια τρομοκρατική επίθεση.

 

Ένας στρατιωτικός άνοιξε πυρ, «τραυματίζοντας σοβαρά στην κοιλιά» τον δράστη, ενώ ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε ελαφρά στο τριχωτό της κεφαλής, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Καντό. Ο δράστης έχει τραυματισθεί από πέντε σφαίρες, διευκρίνισε.

Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, από πηγή προσκείμενη στην έρευνα ο δράστης είναι υπήκοος της Αιγύπτου και έφθασε στην Γαλλία στα τέλη του Ιανουαρίου. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, είναι Αιγύπτιος πολίτης», είπε η πηγή αυτή. 

«Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση από ένα άτομο που ήταν φανερά επιθετικό και αποτέλεσε άμεση απειλή και τα σχόλια του οποίου μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει ένα τρομοκρατικό επεισόδιο», δήλωσε ο Καντό στους δημοσιογράφους.

 

«Υπήρχε και ένα δεύτερο άτομο που συμπεριφερόταν ύποπτα και το οποίο τέθηκε επίσης υπό κράτηση, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο άτομο αυτό και την επίθεση», πρόσθεσε ο Καντό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ακόμη πως δεν βρέθηκαν εκρηκτικά βαλίτσα που κρατούσε ο δράστης.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως «σοβαρό περιστατικό δημόσιας ασφάλειας βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοικία του Λούβρου στο Παρίσι, προτεραιότητα στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και πρώτων βοηθειών».

Μια εκπρόσωπος του Λούβρου δήλωσε πως το μουσείο είναι «κλειστό αυτή τη στιγμή», αλλά δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι εκκενώθηκε.

 

Ολάντ: Οι στρατιώτες απέτρεψαν μια τρομοκρατική ενέργεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έπλεξε το εγκώμιο των στρατιωτών που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν ένοπλο στο Μουσείο του Λούβρου καθώς απέτρεψαν, όπως είπε, μια τρομοκρατική ενέργεια. 

"Η επιχείρηση αυτή απέτρεψε προφανώς μια επίθεση, η τρομοκρατική φύση της οποίας δεν εγείρει πολλές αμφιβολίες" είπε ο Ολάντ από τη Μάλτα, όπου συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η απειλή είναι εκεί, παραμένει και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε" συνέχισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ εγκωμίασε για άλλη μια φορά το "θάρρος" και την "αποφασιστικότητα" των στρατιωτών.