X

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λούβρο

Ο φερόμενος ως δράστης, «κάτοικος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» είχε ζητήσει τουριστική βίζα από τις γαλλικές αρχές. Ασαφή τα κίνητρά του.

Ant1news

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου έλαβε επιβεβαίωση από την πρεσβεία της χώρας στο Παρίσι ότι ο άνδρας που επιτέθηκε σε γάλλους στρατιώτες και τραυμάτισε ελαφρά έναν στο μουσείο του Λούβρου  το πρωί της Παρασκευής είναι Αιγύπτιος, όπως δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι πηγές αυτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν ότι ο άνδρας αυτός είναι 29 ετών και ονομάζεται Αμπντάλα Ρέντα αλ Χαμάμι. Ο δράστης της επίθεσης κοντά στην είσοδο του Λούβρου τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα από πυρά των γάλλων στρατιωτών.

Ο Φρανσουά Μολέν, επικεφαλής της εισαγγελίας του Παρισιού, είπε ότι ο ύποπτος είναι ένας 29χρονος Αιγύπτιος, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου «δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί επίσημα», αλλά πάντως η φωτογραφία του συμπίπτει με τη φωτογραφία που καταχωρίστηκε στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων των δικαιούχων θεωρήσεων εισόδου.

Ο φερόμενος ως δράστης, «κάτοικος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» είχε ζητήσει τουριστική βίζα από τις γαλλικές αρχές την 30ή Οκτωβρίου 2016 και του δόθηκε για το διάστημα από την 20ή Ιανουαρίου ως την 20ή Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Μολέν. «Την 26η Ιανουαρίου, αφίχθη στο (αεροδρόμιο) του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ από το Ντουμπάι», πρόσθεσε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Το διαβατήριο του προσώπου αυτού βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας στο κατάλυμά του, ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στο ιδιαίτερα ακριβό 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όχι μακριά από τα Ηλύσια Πεδία. Κατά τον Μολέν, οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο άνδρας έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή κατόπιν οδηγιών. Ο εισαγγελέας σημείωσε πως η σημερινή επίθεση έγινε «δύο ημέρες ακριβώς» έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι εναντίον τριών στρατιωτών που φρουρούσαν ένα κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στη Νίκαια (νοτιοανατολική Γαλλία).

Τα κίνητρα του νεαρού δεν είναι ακόμη σαφή, αλλά η «τρομοκρατική φύση» της ενέργειάς του «δεν αμφισβητείται», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία επλήγη το 2015 και το 2016 από μια σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων οι οποίες συνολικά στοίχισαν τη ζωή σε 238 ανθρώπους και είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλες. Πολλές από τις ενέργειες αυτές είχαν στόχο στρατιωτικούς ή αστυνομικούς.